Keskmise palga tõus jäi väikeseks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Margit Randmäe

Statistikaameti teatel kasvas keskmine palk selle aasta teises kvartalis võrreldes mullu sama ajavahemikuga 1,2 protsenti. Keskmine palk oli 12 869 krooni (822 eurot).

Brutotunnipalk langes selle aasta teises kvartalis võrreldes mullu sama ajavahemikuga 1,7 protsenti.

Samas tasub meeles pidada, et teise kvartali keskmine palk on alati teinud väikese ebanormaalse hüppe. Seda põhjusel, et teises kvartalis saavad puhkuseraha õpetajad ja ka teised töötajad. Seega pole ime, kui kolmas kvartal taas palgalangust näitab.

Samuti vähenes reaalpalk. Reaalpalk, milles tarbijahinnaindeksi muutuse mõju on arvesse võetud, langes seitsmendat kvartalit järjest, ent langus on aeglustunud. 2010. aasta teises kvartalis langes reaalpalk 1,9 protsenti.

Keskmise palga tõus on tähelepanuväärne selle poolest, et see näitaja on viis viimast kvartalit langenud. Keskmise palga langus on olnud üks majandusnäitajaid, millega on mõõdetud Eesti majanduse kohandumist kriisiga.

Keskmine brutokuupalk tõusis 2009. aasta teise kvartaliga võrreldes kõige enam mäetööstuses (19,4 protsenti) ja langes kõige enam kinnisvaraalases tegevuses (17,5 protsenti).

Mäetööstuse suur palgatõus on tingitud ebaregulaarsete preemiate ja lisatasude osatähtsuse suurenemisest võrreldes 2009. aasta teise kvartaliga, teatas statistikaamet.

Keskmine brutotunnipalk tõusis 2009. aasta teise kvartaliga võrreldes kõige enam põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusalal (9,3 protsenti) ning langes kõige enam kinnisvaraalases tegevuses (18,2 protsenti).

Keskmine brutopalk oli aprillis 12 343 krooni (789 eurot), mais 12 381 krooni (791 eurot) ja juunis 13 891 krooni (888 eurot).

Maksu- ja tolliameti andmeil oli teise kvartali keskmine väljamakse 11 764 krooni kuus. Esimeses kvartalis oli vastav näitaja 10 674 krooni.

Teise kvartali mediaanväljamakse oli 9301 krooni kuus. See tähistab summat, millest suuremaid ja madalamaid väljamakseid oli võrdselt. Esimese kvartali mediaanväljamakse oli 8467 krooni.

Rahandusministeerium ootab selleks aastaks 0,6-protsendist keskmise palga langust. Ent kuna teise kvartali andmed olid mõnevõrra positiivsemad, võib langus ka väiksem tulla.

2011. aastal küünib keskmine palgakasv rahandusministeeriumi andmeil aga 2,6 protsendini. Tööviljakus kasvab kiiresti nii sel kui ka järgmistel aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles