IMF: maailma majandus kiratseb hoolimata odavast naftast

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise valuutafondi IMF logo fondi peakorteri seinal Washingtonis.
Rahvusvahelise valuutafondi IMF logo fondi peakorteri seinal Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

Rahvusvaheline valuutafond IMF kärpis täna avaldatud prognoosis maailma majanduse tänavusi kasvuväljavaateid 3,5 protsendile, põhjendades, et odavast naftast ega USA heast hoost ei piisa kogu maailma majanduse käimatõmbamiseks.

IMF kärpis varasemat kasvuprognoosi 0,3 protsendipunkti võrra. Siiski arvavad fondi analüütikud, et kasv kiireneb mõnevõrra edaspidi, ulatudes 3,7 protsendini 2016. aastal.

Uued tõusu toetavad mõjurid, nagu kukkuv nafta hind ning samuti odavnevad euro ja jeen, ei kaalu üles endiselt kestvat möödunud kriiside järelmite ja osa riikide majanduse väheste kasvuväljavaadete negatiivset mõju, teatas fond.

IMF tõstis USA majanduskasvu prognoosi 3,6 protsendile, aga langetas eurotsooni ja Jaapani omi vastavalt 1,2 ja 0,6 protsendile. Hiinale ennustab fond majanduskasvu 7 protsenti, Venemaale majanduslangust 3 protsenti eelmise aastaga võrreldes.

Mitmes areneva majandusega riigis on madal naftahind aga majanduskasvu pärssiv tegur, tuues alla ka tooraine hinnad ning vähendades väliskaubanduse mahtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles