Šotimaal puhuvad taas tugevad iseseisvumise tuuled

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseseisvuse pooldaja Glasgow linna George'i väljakul pärast septembris kaotusega lõppenud iseseisvumisreferendumit.
Iseseisvuse pooldaja Glasgow linna George'i väljakul pärast septembris kaotusega lõppenud iseseisvumisreferendumit. Foto: Andy Buchanan / AFP

Pärast septembrikuist suhteliselt nappi allajäämist Šotimaa iseseisvumise referendumil on Šoti Rahvuspartei (SNP) liikmeskond peaaegu neljakordistunud ning erakond naudib arvamusküsitluste valguses veenvat liidripositsiooni.

Mais toimuvatel Briti parlamendivalimistel võib SNP seega kindlustada endale tugeva positsiooni ning nii mõnegi suurinvestori hinnangul võib partei peagi olla võimeline uue referendumi korraldamiseks.

Seetõttu on taas tekkinud kõhklused pikaajaliste investeeringute tegemisel Šotimaa põhivaradesse nagu infrastruktuuri ja kinnisvarasse, kirjutab Financial Times. Investoritel puudub selgus iseseisva Šotimaa turureeglite ja kasutusele tuleva valuuta vallas.

«Inimesed mõtlevad järele, enne kui Šotimaale investeerida. Tuleb arvestada poliitilist riski ja see ei ole möödas. Nad on lihtsalt natuke väravaposte nihutanud,» ütles Financial Timesile allikas ühest suurest varafondist.

200 miljardit eurot haldav Hollandi varahaldusfirma Robeco vanemanalüütik Leon Cornelissen ütles: «Inimesed võtavad olukorda ilmselt natuke liiga rahulikult. [Referendum] võib tulla palju kiiremini, kui inimesed arvavad. Küsimus ei ole terveks põlvkonnaks paika pandud [nagu väitis SNP tagasiastunud liider Alex Salmond].»

Londonis baseeruva Northill Capitali partner Jon Little leiab, et isegi kui Šotimaa ei saavuta iseseisvust, võivad nad võidelda välja niivõrd palju õigusi, et tulemus on «midagi nii sarnast [iseseisvusele], et vahet pole».

SNP uus liider Nicola Sturgeon on öelnud, et uus referendum tuleb siis, «kui Šoti rahvas otsustab, et aeg on küps».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles