Vene valitsusele heidetakse ette kriisivastase poliitika puudumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Mida rohkem Venemaa majanduslangus süveneb, seda rohkem pälvib valitsus kriitikat selle pärast, et tal ei ole selget poliitikat, mis aitaks majanduse kriisist välja tuua.

Sel aastal prognoositakse viieprotsendilist majanduslangust, rubla on madala naftahinna, majanduse ja sanktsioonide tõttu jätkuvalt nõrk ning kapital voolab riigist välja. Eelarvetulud vähenevad ja inflatsioon peaks kevadel kerkima 17 protsendini, vahendab BNS. 

«Olen läbi lugenud kõik valitsuse dokumendid ega ole aru saanud selle majanduspoliitika eesmärkidest,» ütles Venemaa suurima panga Sberbank tegevjuht German Gref. Kõnelnud eelmisel nädalal Gaidari foorumil, soovitas ta valitsusel teha majanduspoliitikas radikaalse pöörde.

Samal foorumil kõnelnud Venemaa peaminister Dmitri Medvedev lubas suuremat abi pensionäridele ja suurperedele ning kinnitas, et valitsus ei kavatse selga pöörata globaliseerimisele ja majanduses «lääne mudeli» rakendamisele.

Aga nagu president Vladimir Putingi, ei selgitanud ta reformide konkreetset sisu ega seda, kuidas valitsus kavatseb kasutada 385 miljardit valuutareserviraha ja kas riik peaks hakkama kokku hoidma.

«Seda ma kartsin: arutelu käib selle üle, kuidas ja kui kaua me peaksime kulutama. See on kõige halvem majanduspolitiika mudel,» ütles Gref ajalehele Kommersant.

Ärileht Vedomosti nimetas vastuoluliseks valitsuse meetmeid, mis toetavad ühtesid sektoreid ja kärbivad teisi.

Analüütikute sõnul ei paista võimul olijad veel olevat leidnud kriisist välja viivat teed.

«Meil on mulje, et valitsusel puudub kriisivastane strateegia,» ütles Moskva maajnduskõrgkooli professor Nikolai Petrov.

Valitsuse vähese manööverdusruumi tõttu on kasvanud surve ka riigi keskpangale, mida on süüdistatud liiga aeglases reageerimises. Keskpanga ebaõnnestumise tõttu on Putin olnud sunnitud asendama USA majandusharidusega Ksenia Judajeva keskpanga asejuhi kohal veteranökonomisti Dmitri Tulini vastu. Äriportaal RBK kirjutab, et selle nimetamise taga on otseselt Kreml.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles