Kaart: Millist kinnisvara saab Eestis 50 000 euro eest?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Vahemikku 48 000 — 52 000 eurot jääb nii pisike Tallinna kesklinna korter, suur talu Kesk-Eestis kui ka aasta kauneimaks koduks valitud maja Põlvamaal.

Esmalt kinnitavad kinnisvarahinnad loomulikult vana ja teada-tuntud tõde, et mida kaugemal suurest tõmbekeskusest, seda odavam kinnisvara on. «Kui vaadata tausta veidi sügavamalt, koorub välja ka teine ja tihti kurb tõdemus, et puuduv regionaalpoliitika ning Eesti kaldumine Tallinna-keskseks on viinud paljudest väiksematest kohtadest elu ja teenuseid eemale,» rääkis kinnisvarabüroo Uus Maa analüütik Risto Vähi.

Tema sõnul ei saa öelda, et väikelinnade kinnisvaraturg seisab, sest tehinguid toimub ikka. Pigem näeme, et paljudes kohtades ületab pakkumine juba ammu nõudluse ning kus taristu nõrgeneb, teenused kaovad, seal see tendents jätkub, sest inimesed lahkuvad.

«Loomulikult paistab välja ka meie ajaloolisest taustast tulenev hoonete pärand — nõukogude ajal rajatud tüüphoonete massiivid, mis rajati suurtehaste ja majandite tarvis ning olukorras, kus inimeste hulk kõikjal vaid kasvas,» märkis ta. On loomulik, et kui monoasulates tööstustegevus lõpeb, jäävad need tihti ka tühjaks, ja see pole mitte sugugi meie või endise idabloki eripära, vaid sama võib näha ka Lääne-Euroopas, USAs ja mujal maailmas. Ka sellise kinnisvara ülejääk suurendab pakkumist ja tõmbab keskmisi hindu allapoole.

Hindades väljendub otseselt piirkonna sotsiaalne olukord. «Kui inimesi jääb vähemaks, on nõudlust elamispinnale ka vähem. Vaid puhkusepiirkondades kompenseerib olukorda suvekodude olemasolu, aga ega siis suveks ka igasugust kinnisvara osteta,» ütles analüütik, tõdedes, et pigem eelistatakse ikka majakest või kvaliteetsemat korterit korralikus majas. Unarusse jäänud paneelmaja sellesse valikusse ei sobi.

Vähi mainis, et kuigi kolitakse ka muudel põhjustel, liigutakse peamiselt siiski töö järele. Kui linna kolivad noored ja/või tööealised inimesed, siis eelkõige laste pärast on paljud linnapered ka maale kolinud. Samuti kolivad rahulikuma keskkonna lootuses maale vanemad inimesed. 

Graafikus kasutatud ruutmeetrihind on KV hinnaindeks. Kolmes maakonnas õiges hinnaklassis korterit polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles