Estonia Klaverivabrik registreeris plagiaadi tõttu Hiinas kaubamärgi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia klaveri häälestamine.
Estonia klaveri häälestamine. Foto: Margus Ansu

Estonia Klaverivabriku omaniku Indrek Laulu sõnul püüdsid hiinlased Estonia kaubamärgi all toota piraatpianiinosid, mille takistamiseks pidi klaverivabrik Hiinas enda kaubamärgi registreerima.

«Meieni jõudsid andmed, et seal on piraattootmist, kus kasutatakse ära meie logo ja kaubamärki. Me oleme püüdnud tegelda sellega, et see kinni pandaks,» ütles Lau lBNS-ile ja lisas, et Estonia Klaverivabrik kinnitas enda kaubamärgi Hiinas augustis ning asjaga tegeleb edasi ettevõtte sealne esindaja.

«Me ei ole veel kirjalikult saanud kaubamärgi kinnitamise otsust, aga online'is on see väljas. Need on harvaesinevad juhtumid, aga siiski anti nõusolek, et kaubamärgiks saab riigi nimi. Sellega on olnud probleeme nii USA-s kui ka Kanadas, aga lõpuks on ikkagi kaubamärk saanud kinnitatud. Kaubamärgi registreerimine Hiinas on omaette suur ja oluline samm. Neid protsesse me ajasime läbi USA juristide, kes omakorda kasutasid enda kontakte Hiinas.»

Piraattootjad kasutasid ära USA-s Estoniale antud kõrgeid kvaliteedihinnanguid. «Lisaks jõudis meieni Estonia logoga pianiino pilt, mida Estonia ei ole kunagi tootnud. Eks see oli ka üheks käivitavaks põhjuseks, miks me pidime Hiina turule minema ja hakkama kaubamärki kinnitama,» ütles Laul, kelle sõnul pole teada, kas ja kui palju jõuti Hiinas liba-Estonia pianiinosid toota.

Indrek Laulu sõnul ei kavatse Estonia Kalaverivabrik pianiinosid tootma hakata, kuigi eelmisel aastal kaaluti võimalust anda ettevõtte esindajale Hiinas õigus Estonia logoga pianiinode valmistamiseks.

«Meie jääme siiski oma niši juurde – teeme tiibklaverid. Ettepanekuid, et meile valmistataks Estonia logoga pille, on tehtud, aga me ei ole nendega edasi läinud,» märkis Indrek Laul, kelle sõnul keskendub Estonia Klaverivabrik peamiselt Ühendriikide turule.

«Kuna üle 90 protsendi meie toodangust läheb USA-sse ja Kanadasse, siis kõik ülejäänud turud on meie jaoks väiksemad. Kanada on meid üllatanud ja seal on väga hästi hakatud meie pille vastu võtma. USA majandus kasvas viimases kvartalis peaaegu 5 protsenti. Kuna aktsiaturg on näidanud kõrgeid numbreid ja uusi rekordeid, siis see mõjutab ka klaveriturgu. Ja kuna meie oleme nii USA-põhine, siis see on meile otseselt tuul tiibadesse. Me ei ole pikemat aega näinud nii head dollari-euro vahetuskurssi. See, et euro on nõrgenenud, aitab kaasa ekspordile Ameerikasse,» selgitas Laul.

«Kuna me viimase nelja-viie aasta jooksul oleme tulnud välja kahe uue klaverimudeliga, siis tänane suurem ülesanne on neid uusi mudeleid tutvustada, sest kõik meie diilerid ei ole neid pille veel isegi näinud,» ütles Indrek Laul. «Näiteks uut mudelit Estonia 210, mille esitlus toimus Ameerikas 2012. aasta septembris, on tehtud juba üle 60. Aga sellegi poolest ei ole need pillid veel jõudnud kõikide diileriteni, sest meil ei ole olnud neile neid pille anda.»

Uued mudelid said uue disainiga kõlalaua ja ribid ning ka teistsuguse haamritevaliku. «Neid lahendusi hakkasime ka teistele mudelitele üle kandma ja see on viinud kõik Estonia mudelid uuele tasemele. Kabinetklaverile sai tehtud uus korpusepress, mis võimaldas rastiprussidele anda uue disaini – need on pikad ribid klaveri all, mis hoiavad pilli koos. See viis ka kabinetklaveri täiesti uuele tasemele,» selgitas Laul.

Tootmise laienemisplaane Laul ei kinnita ega lükka ka ümber. «Eks näis. Ei välista ja ei eita. Sellistest plaanidest räägiks rohkem tagasivaatena,» märkis Laul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles