Hispaania piidleb Kreekat kasvava ärevusega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Podemose koosolek, kõneleb partei liider Pablo Iglesias. «Nördinute» liikumisest väljakasvanud vasakerakond on mõnede küsitluste järgi Hispaanias praegu populaarseim.
Podemose koosolek, kõneleb partei liider Pablo Iglesias. «Nördinute» liikumisest väljakasvanud vasakerakond on mõnede küsitluste järgi Hispaanias praegu populaarseim. Foto: AFP / Scanpix

Kreeka varajaste – ja võtmeliste – valimiste lähenedes ei jälgi vist keegi sealseid arenguid tähelepanelikumalt, kui Hispaania juhtivad poliitikud.

Madridist vaadatuna näevad sündmused Kreekas välja kui peaproov Hispaania enda üldvalimistele alanud aasta lõpupoole.

Mõlemad riigid on käinud läbi kibedast majanduskriisist ning mõlemaid on tabanud «peavoolu» parteide toetuse terav langus, kirjutab Financial Times.

Mõlemad seisavad silmitsi samalaadse poliitilise väljakutsega: mida hakata peale vasakpoolsete erakondade populaarsuse kasvu ja võimaliku võiduga, mis tooks majandusse sootuks teised tuuled?

Mida paremini läheb arvamusküsitluste valguses kreeklaste Syrizal, seda lootusrikkamalt tunneb end Hispaania sõsarpartei Podemos.

Mõlemad erakonnad on häälestatud kasinuse ja kokkuhoiu vastu ning rõhuvad vajadusele välislaenud üle vaadata.

Syriza liider Alexis Tsipras oli mullusel Podemose kongressil tõeline tähtesineja.

Olukord on lähendanud ka praegusi võimulolijaid. Lõppeval nädalal viibis Kreekas Hispaania peaminister Mariano Rajoy, avaldamaks toetust sealsele ametivennale Antonis Samarasele.

Samal ajal on Hispaania majandusminister Luis de Guindos pidanud siiski vajalikuks rõhutada, et «Kreekat ja Hispaaniat ei saa tegelikult kuidagi omavahel võrrelda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles