Swedbank: Vene nimest võib saada riski märk

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Permi trükikoja tööline rublasid pakkimas.
Permi trükikoja tööline rublasid pakkimas. Foto: Smirnov Vladimir/TASS

Eesti pangad hakkavad sarnaselt teistele Lääne finantsasutustele vene nimega kliente eriliselt kontrollima, kui president Vladimir Putin viib läbi Venemaa parlamendis välja kuulutatud kapitaliamnestia.

Valitsustevaheline rahapesu vastane organisatsioon Financial Action Task Force FATF hoiatas Venemaad musta nimekirja sattumise eest, kui president Vladimir Putin viib läbi Venemaa parlamendis välja kuulutatud kapitaliamnestia.

Swedbanki rahapesu tõkestamise valdkonna juht Toomas Tuuling selgitab, kuidas mõjutab Eestit, kui Venemaa vabastab kapitali koju meelitamise nimel karistusest nii maksupetturid kui ka rahvusvahelised rahapesijad.

Toomas Tuuling:

Kui riik pannakse FATF-i musta nimekirja, siis soovitab FATF selle riigi suhtes kohaldada tugevdatud hoolsusmeetmeid - kliendisuhte loomine, sealt pärit klientide monitoorimine ning maksed selle riigiga. Riigid satuvad sinna üldiselt selle tõttu, et FATF on nende rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise meetmeid hinnanud ebapiisavaks, sest nad ei järgi FATF-i standardeid.

Klientidest võib see mõjutada eeskätt mitteresidente ning vene nimega residente, samuti Vene ettevõtteid ning madala maksumääraga piirkonnas asutatud ettevõtteid, kuid seda mitte Swedbanki tõttu, vaid pigem, nagu juba ülal mainitud, selle tõttu, et rahvusvaheline arveldamine muutub Venemaaga seotutele keerulisemaks. Seda suure riski tõttu, kuna ka ju sanktsioonid juba ees ning suured rahvusvahelised pangad ei taha seda riski sisse võtta. Lihtsamal juhul küsitakse täiendavaid küsimusi ja maksete täitmine venib, halvemal juhul keeldutakse arveldamisest, seatakse lisatingimusi ning kohaldatavusel blokeeritakse.

Pangad peaksid sellisel juhul tavapärasest enam hakkama pöörama tähelepanu Venemaa residentidega kliendisuhte loomisel kohaldatavate hoolsusmeetmetele, lisaks peaks enam pöörama tähelepanu Venemaaga seotud tehingutele. Samas Swedbanki jaoks ei muudaks selles osas Venemaa sattumine musta nimekirja suurt midagi, sest Swedbank juba kohaldab Venemaa suhtes vastavaid - vajalikke hoolsusmeetmeid, seda muuhulgas sanktsioonide tõttu.

Praktikas võib ja ilmselt juhtub see, et korrespondentpangad hakkavad olema veel enam ettevaatlikud, mitte ainult Venemaaga otseselt seotud tehingute suhtes, vaid kõigi tehingute suhtes, mis on seotud madala maksumääraga piirkonnas asutatud ettevõtetega. See võib kaasa tuua maksekorralduste täitmise aja pikenemise, maksete tagasi saatmise ja ka blokeerimise. Massilist raha tagasivoolu amnestia tõttu hetkel väga tõenäoliseks ei pea, kuid kui see tõesti peaks juhtuma ja näiteks elektrooniliselt läbi Swedbanki, siis jääb see kohe silma ning neid tehinguid käsitletakse nii nagu seadus ette näeb, eeskätt tuvastatakse raha päritolu. Ilmselt pangad siiski seda riski sisse ei võta ning enamik, kus vähegi kahtlus või ebaselgus sees, saaks tagasi saadetud, vajadusel külmutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles