Maksuameti peadirektor: avalikus sektoris on liiga vähe riskijulgust

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maksuameti peadirektor Marek Helm kirjeldas eile Presidendi Kärajate kõnes, kuidas tema hinnangul võetakse Eesti avalikus sektoris liiga vähe riske ja vastutust tulemuste eest.

«Minu meeskond on töötanud teadmisega, et kui käibedeklaratsiooni lisa ei lähe 20. detsembril tööle, siis ma astun tagasi,» ütles Helm. «Riske tuleb võtta. Riskijulgust on avalikus sektoris minu arust selgelt vähe, sest see toob kaasa meeletu pinge ja eksimisevõimaluse, kriitika, avaliku surve jne. Aga mind see tegelikult motiveerib.»

Helmi sõnul unistab ta sellest, et kui riigiasutusel on seatud eesmärk, siis ka jälgitaks, kas see saavutatakse või mitte. Ta rõhutas mitmeid kordi, et maksu- ja tolliametil on oma strateegia, mida nad järgivad. Sealjuures ütles ta, et teda on väga raske motiveerida kaasa lööma erinevate ministeeriumidevaheliste arengukavade tegemises. «Arengukavad ei pane koostööd tegema,» nentis ta.

Helm kirjeldas ka, kuidas on maksu- ja tolliametit viimastel aastatel muudetud. Seitsme aasta jooksul on ameti töötajate arv vähenenud kolmandiku võrra, kuid palkadele kuluv eelarve on jäänud samaks. See on võimaldanud palku oluliselt tõsta.

«Kui ma peadirektoriks tulin, siis vaadates kui suur on kaadrivoolavus, siis tundus, et see on pigem koolitusasutus, mitte maksu- ja tolliamet. Eriti juristide ja kontrollijate osas. Ei jäänud muud üle, kui vaadata, kui palju meil tegelikult on võimalik selle raha eest inimesi hoida ja palgata,» kirjeldas Helm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles