Naftahinna kriis sunnib Norrat stiimulpaketti arutama

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra Statoili naftaplatvorm Aker Barents.
Norra Statoili naftaplatvorm Aker Barents. Foto: Harald Pettersen / Statoil / AP

Täna peavad kriisikoosoleku Norra valitsuse ja keskpanga kõrged ametnikud, arutamaks võimalikku stiimulipaketti naftahindade langusest tekitatud närvilises olukorras.

See on esimene sellelaadne koosolek Norras alates 2008. aasta globaalsest finantskriisist, kirjutab Financial Times.

Nagu hoiatas Norra naftadirektoraat (NPD), võivad investeeringud naftatööstusse kukkuda eelseisva kolme aastaga enam kui viiendiku võrra. Kui naftahinnad jäävad niivõrd madalale tasemele nagu praegu, tuleb langus suurem, ütles NPD.

Eile läks Brenti toornafta kaubaks hinnaga 49,20 dollarit barrel – poole odavamalt, kui aasta tagasi.

Norra majandus on üks naftast sõltuvamaid maailmas. Samas on tuludest käiku lastud vaid murdosa ning riiklikkusse naftafondi on kogutud muljetavaldav varandus.

«Tõenäoliselt valitsus siin pisut paanitseb,» ütles Nordea panga analüütik Thina Saltvedt. «Ma arvan, et on veidi vara alustada [lisastiimulitega]: see pole veel kriis.»

Norra peaminister Erna Solberg ootab aga esikeskpankur Oystein Olsenilt ülevaadet majanduse seisust riigis, arvestades «märkimisväärsete väljakutsetega» tulenevalt naftatööstuse hädadest.

Norra naftatootmine on olnud pidevas languses enam kui kümme aastat ning on tänaseks vaid pool 2000. aasta tasemest. Seni on trendi aga varjanud nafta kõrge hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles