Nordea: majanduse taastumine jätkub hoogsalt

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm.
Tõnu Palm. Foto: Peeter Langovits.

Nordea teatel on tänu ekspordi toele majanduse taastumine toimunud euroala riikidega võrdluses kiirelt ning kasvukiiruse vahe järgmistel aastatel püsib.


Töötuse määra alanemine ja sissetulekute aeglane kasv koos euroalaga liitumise positiivse mõjuga lubavad mõõdukat tarbimise kasvu järgmisel aastal, märgib Nordea Markets vastavaldatud majandusprognoosis Economic Outlook.

«Oleme oma majanduskasvu prognoosi 2010. ja 2011. aastaks ülespoole korrigeerinud, võttes arvesse taastuvat ekspordinõudlust ning oodatavat sisenõudluse kasvu, eriti seoses euro kasutuselevõtuga 2011. aastal,» märkis Nordea Marketsi peaökonomist Tõnu Palm.

«Maailmakaubanduse kõrge aktiivsuse püsimine on Eesti majanduskasvu kiireks taastumiseks ülioluline. Samas tagasilöögid Põhjamaades või Venemaal mõjutavad samuti Eesti majanduse taastumise kiirust,» lisas ta.

Valitsusele on järgnevatel aastatel peamisteks ülesanneteks kõrge töötuse leevendamine, hinnasurvete piiramine ning eelarve tasakaalu saavutamine 2014. aastal. See toetaks Eesti kõrget usaldusväärsust rahvusvahelistel kapitaliturgudel võimaldades  erasektoril kaasata soodsa hinnaga välisraha.

Stabiilne makrokeskkond annab ettevõtetele ja tarbijatele kindlustunde ning tagab seeläbi laiapõhjalise majanduskasvu. Kuigi mõned tööturunäitajad on viidanud töötuse alanemisele, püsib töötuse määr paraku siiski kõrge eelkõige pikaajaliste töötute ja noorte hulgas.

Eratarbimise jätkusuutliku kasvu tagamiseks on tööturu olukorra paranemine väga vajalik. Euro kasutuselevõtuga kaasneb eeldatavalt majanduse usaldusväärsuse kasv nii riigis sees kui väljaspool, mis omakorda toob tõenäoliselt kaasa rohkem välisinvesteeringuid.

«Euro pole imerohi  ning sellele üleminek ei asenda konservatiivse majanduspoliitika ning ettevõtete innovatsiooni ja uute täiendavate turuniššide otsimise vajalikkust,mis on kiire kasvu eelduseks,» kommenteeris Palm.

Tema sõnul euroala liikmelisus pigem soodustab majanduse integratsiooni, lisab täiendavat stabiilsust ning võimaldab paremini kasutada oma konkurentsieeliseid. Välisnõudluse kiire kasv on andnud märgatavat hoogu Balti riikide, Poola ja Venemaa majanduste taastumisele.

Järgmise aasta hakul on oodata välisnõudluse vähenemist, samas tööturu trendid  näitavad paranemist ning sillutavad teed sisenõudluse järk-järgulisele taastumisele. Sellest tulenevalt ootab Nordea, et 2011. aastal jäävad nimetatud viie riigi majanduskasvu näitajad 3 ja 5 protsendi vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles