EAS: Eestit takistab vähene tootlikkus ja liigne lähisturgudele keskendumine

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Foto: Peeter Langovits

Eesti on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) tellitud rahvusvahelise konkurentsivõime aastaraamatu andmeil konkurentsivõimelt 29. kohal 144 riigi võrdluses; EASi hinnangul takistavad kõrgema koha püüdmist madal tootlikkus, tööjõupuudus ja liigne keskendumine lähiturgudele.

EASi juhatuse esimehe Hanno Tombergi sõnul asub Eesti uuringu kohaselt rahvusvahelise konkurentsivõime kõrgliiga piiril, kuid meie majandus seisab siiski tõsiste väljakutsete ees.

«Meie tootlikkus pole kasvanud soovitud tempos, meil on kvalifitseeritud tööjõu puudus, ekspordi puhul on takistuseks keskendumine eelkõige lähiturgudele – see kõik sunnib meid mõtlema, kuidas edasi,» ütles Tomberg.

Tombergi sõnul peame tegelema oma kitsaskohtadega ja hakkama teistmoodi äri tegema. «EASi eesmärgid ja plaanid on nii seatud, et suudaksime tugevdada oma rahvusvahelist konkurentsivõimet,» ütles ta. «Tootlikkust saame kasvatada näiteks välisinvesteeringute alase tegevuse soodustamisega. Samuti peame mõtlema kvalifitseeritud välistööjõu ja ekspertide kaasamisele ning neile soodsa keskkonna loomisele.»

EASi arendusüksuse juhi Tanel Rebase sõnul viib Eesti majandust edasi ekspordi osatähtsuse suurendamine ja äri keerukuse kasvatamine. «Samuti on tähtis innovatsioonialase tegevuse soodustamine. EAS peab arvestama, et uuel Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil on meil vähem toetusraha ning seetõttu saame kaasa aidata eelkõige teaduse ja ettevõtluse kokku viimisel. Selleks on näiteks loodud tehnoloogia arenduskeskuste ja klastrite programm.»

EAS on võtnud ambitsioonikama eesmärgi kui Eesti riik, märgitakse organisatsiooni pressiteates. Kui Eesti riik on seadnud eesmärgi jõuda aastaks 2020 25. kohale rahvusvahelises konkurentsivõimes, siis EASi siht on 20. koht. EASi hinnagul võiks olla Eesti lähiaastate prioriteet ambitsioonikus püüelda Läänemere riikidele lähemale ja neilt õppida.

Konjunktuuriinstituudi koostatud rahvusvahelise konkurentsivõime aastaraamat käsitleb kahte rahvusvahelist uuringut -  World Economic Forumi «The Global Competitiveness Report» ja IMD «World Competitiveness Yearbook». Esimeses neist vaadeldi Eesti positsiooni 144 riigi võrdluses ja teises 60 riigi võrdluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles