Sel aastal loodav positiivne krediidiregister muudab laenud soodsamaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Krediidiinfo kavatseb sel aastal luua positiivse krediidiregistri, mis muudab muuhulgas ka laenud soodsamaks. 

Krediidiinfo tegevjuht Alar Jäger ütles, et nad pakuvad eelkõige teenust. Asi toimib nii, et inimene palub andmed registrisse kanda. Seejärel saab laenuandja kontrollida inimese tegelikke kohustusi ja maksevõimet. «Reeglina on maksevõime inimesele endale ka uudis,» ütles Jäger. Andmeid vahetatakse võimalikult väikeses mahus. 

Positiivsel laenuregistril on oma eeliseid nii inimesele kui laenuandjale. 

«Positiivse laenuregistri kasutusele võtmine teeb laene kindlasti soodsamaks - kui palju laenud odavnevad, sõltub eelkõige registri efektiivsusest,» ütles Bigbanki tegevjuht Kaido Saar. Ta ütles, et kuna registri eesmärk on paremad laenuotsuseid, väheneb laenulõksu sattuvate inimeste hulk märkimisväärselt. See vähendab laenukahjusid ning võimaldab intresse langetada. «Samuti tiheneb turul konkurents, sest kõikidel laenuandjatel on info taotleja olemasolevate kohustuste kohta, mis survestab veel täiendavalt turgu hinnalanguse suunas.»

Lisaks laenude odavnemisele on positiivsel krediidiregistril teinegi eelis – väikelaenu andmise puhul sai krediitor seni kontrollida vaid maksehäireid, mitte näiteks SMS-laene. See tähendab, et näiteks inimene võtab laenu tagasimaksmiseks SMS-laenu, selle tagasimaksmiseks veel ühe ning viimaks väikelaenu, et see kõik tagasi maksta. «Ja kui maksejõuetuse hetk tekib, on inimesel neli suurt võlga korraga. Selliseid uperpalle hoiab see ka ära,» kirjeldas ger.

Danske Banki tegevjuht Aivar Rehe aga oli registri suhtes tunduvalt ettevaatlikum. «Danske Bank toetab positiivse krediidiinfo kui äriprojekti arutelu taaskäivitamist, kuid näeb seejuures suurimat riski delikaatse andmekaitse aspektist ja selle kaitse nõuetest tulenevalt,» ütles Rehe. Tema hinnangul peaks arendus minema Eesti Panga kui riikliku pangasüsteemi koordinaatori haldusesse.

Ta ütles, et positiivse krediidiinfo mõju osas ei ole korrektne anda täna hinnangut, sh mõjule krediidikulukusele, kuna isegi projekti analüüsifaas ei ole käivitunud.

Krediidiinfo tahab teenusega alustada sel aastal, kuupäev veel paigas ei ole.  

Saar nõusoleku saamises probleemi ei näe, sest sarnast nõusolekut küsitakse ka täna ning kliendid on aktsepteerinud andmete edastamist Krediidiinfole.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles