Soome keeldub Kreekale võlga andestamast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Alexander Stubb (vasakul) Kreeka kolleegi Antonis Samarasega.
Soome peaminister Alexander Stubb (vasakul) Kreeka kolleegi Antonis Samarasega. Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Soomest on saanud suurim takistus uute abitingimuste arutamisele Kreeka järgmise valitsusega: soomlased ei kavatse toetada Kreeka võla tühistamist ning on tõrksad viimaste 172 miljardi eurose paketi venitamise suhtes veelgi pikema aja peale.

Nagu ütles intervjuus Financial Timesile Soome peaminister Alexander Stubb, ütlevad nad «kaikuva ei» igale katsele Kreeka võlad andestada. Ühtlasi hoiatas Stubb, et uus valitsus Ateenas peab pidama kinni olemasoleva abipaketi tingimustest.

Stubbi kommentaarid kõlavad olukorras, kus Kreeka varajaste valimiste soosikuks on jätkuvalt vasakerakond Syriza, mis on ehitanud oma programmi võlakergendusele.

«Kavatseme jääda karmiks. On selge, et ütleksime laenude andestamisele kaikuva ei,» ütles Stubb. «Loomulikult ei taha me mõjutada Kreeka valimisi. Aga arvan, et kreeklaste ja soomlaste suhtes on aus öelda valjult välja, et mõned Kreeka parteide seisukohad ning nende arusaamad ja ideed praeguste programmide kohta on Soomele lihtsalt vastuvõetamatud.»

Kui Kreeka paketil lastakse veebruari viimasel päeval lõppeda, jääb Ateena keset euroalat tabanud kasvavaid turukõikumisi ilma ELi finantstagatiseta.

Küsimuse peale, kas ta toetaks ELi paketi pikendamist, ütles Stubb, et ta «ei välistaks seda võimalust.» Euroametnike sõnul on soomlased aga suletud uste taga palju rangema tooni võtnud ning öelnud oma partneritele, et Kreeka programmi pikendamine võiks puhuda tuult tiibadesse eurovastastele jõududele eelseisvatel Soome parlamendivalimistel.

Nagu ütles üks kõrge kõnelustesse kaasatud euroametnik, oleks Syriza ridades leiduvate mõõdukamate isikutega võimalik paketipikendus kokku leppida ning läbirääkimisi alustada – kui neid soomlasi ees ei oleks. «Kui Soome probleemi poleks, siis ma olen kindel, et võiksime jõuda läbirääkimiste teel mõistliku kompromissini,» ütles ametnik. «Tõeline probleem ei ole alati Ateenas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles