Lauri: alkoholitootjad liialdavad

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri
Maris Lauri Foto: Liis Treimann

Rahandusminister Maris Lauri ütles Liviko koondamisi kommenteerides, et koondamisi vaid aktsiisitõusu kaela veeretades alkoholitootjad liialdavad.

«Ma arvan, et nad liialdavad, sest tegelikult on põhjus see, et alkoholi müük on vähenenud,» selgitas Lauri. «Siin on kaks suunda – üks on see, et võimalus Soome müüa on vähenenud Soome-poolsete sammude tõttu ja kontroll on tugevnenud. Teisalt on vene rubla nii palju odavnenud, et sinna alkoholi müümine ei ole enam nii kasumlik. Need on põhipõhjused. Loodetavasti on ka Eesti inimesed hakanud alkoholi vähem tarbima.»

Lauri peab õigeks, et alkoholi aktsiis tõuseb sellises tempos, et alkoholi ja tubaka tarbimine ei muutu ajas soodsamaks, vaid läheb ebasoodsamaks. «Need on pahed, millest ühiskond peab tasapisi vabanema.» Lisaks tuleb Lauri sõnul silmas pidada, et kui aktsiisikaupade tarbimine väheneb, mõjutab see ka riigi tulusid. Aga alkoholi tarbimine suurendab ühtlasi ka riigi kulusid, kuna õnnetused juhtuvad sageli purjus inimestega ja see on kulu Haigekassale.

Rahandusminister lisas, et tegemist on paljuski sektoripoolse lobitööga. «Ma arvan, et siin on tegemist traditsioonilise lobitööga sektori poolt, oma huvide eest seismisega. Lähenevate valimiste taustal on see hästi intensiivne ja see ei puuduta ainult ühte sektorit. Me näeme ka, et paljude teiste valdkondade ettevõtjad on muutunud avalikkuse ees ootamatult sõnakaks ja püüavad veenda, et riik on kõiges süüdi,» kirjeldas Lauri.

Lauri sõnul on alkoholi aktsiis Eestis kõrge võrreldes Lätiga, kuid Soomega võrreldes madal. Samas usub ta, et ka Läti ja Leedu tõstavad tulevikus aktsiise. Seda, et eestlased hakkavad massiliselt Lätist alkoholi ostma, Lauri ei usu, kuna hinnavahed pole nii suured.

Eile teatas Liviko, et on sunnitud aktsiisitõusu tõttu koondama 18 inimest ja ülejäänud peavad asuma tööle osalise tööajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles