Alkoholitootjad: aktsiisitõus annab teed salakaubandusele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salaviinaga kanistrid.
Salaviinaga kanistrid. Foto: Maksu- ja tolliamet

Aktsiisitõus suurendab salakaubandust ning alkoholi toomist Lätist, ennustavad alkoholitootjad.

Sellest aastast tõusis aktsiis üle kõiki alkoholiliikide seni lubatud viie protsenti asemel 15 protsenti. Eesti suuruselt teise alkoholitootja Altia tegevjuht Kristel Mets mainis, et inimesi see vähem jooma ei pane – kangem alkohol asendatakse lahjemaga.

«Eestis kahjuks on senini laialdaselt levinud ka illegaalne ehk maksud maksmata vägijook ning selle tarbimine võib samuti tõusta hinnanguliselt viis protsenti,» sõnas Mets. Ta tõi välja, et riigiti on alkoholi tarbimine läbi aastate üsna stabiilne – inimesed muudavad küll oma harjumusi, ent mitte tarbitava alkoholi kogust.

Sama ennustas ka Liviko tegevjuht Janek Kalvi. Ta tõi põhjenduseks, et sotsiaalselt vähem kindlustatud inimestel pole sissetulek tõusnud. «Kui alkoholiaktsiis järsult tõuseb ning nõudlus on, siis tuleb ka pakkumine,» ütles ta.

Aasta esimesed kolm kuud toodab Liviko ainult ekspordiks minevat kaupa ning loodab seejärel hakata tootma taas ka Eestisse müüdavat kaupa.

Eesti Konjunktuuriinstituudi aastaraamatust «Alkoholi turg, tarbimine ja kahjud Eestis» tuleb välja, et 2012. aastal oli kuus protsenti joodust salaalkohol. Seda on kaks protsenti vähem, kui aasta varem. See tähendas 0,9 liitrit täiskasvanud elaniku kohta, mida on sama palju, kui aasta varem.

Eile teatas Liviko 18 töötaja koondamisest ning osalise tööaja rakendamisest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles