Uuring: Hiiumaa tuleks ühendada Saaremaaga merekaabliga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merekaabli paigaldus.
Merekaabli paigaldus. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Hiiumaa varustuskindluse tõstmiseks on kõige mõistlikum rajada Saaremaalt merealuse kaabliga 110 kilovoldine ühendus, mis maksaks 23 miljonit eurot, selgus energiajaotusettevõtte Elering tellitud uuringust.

Civitta Eesti AS teostatud uuring vaagis kolme varianti: Hiiumaa olemasoleva keskpingevõrgu tugevdamine, Saaremaa ja Hiiumaa vahelise 110 kilovoldi (kV) elektriülekandeliini ehitamine Leisist Põhjata (Käina) kaudu Kärdlani ning mandri ja Hiiumaa vahelise 110 kV merekaabli ehitamine algusega Aulepa või Haapsalu alajaamast.

Eleringi teatel on uuringu tulemuste kohaselt sotsiaalmajanduslikult eelistatuim variant 110 kV pinge toomine Saaremaalt Kärdlani. See tähendaks Leisi alajaama uuendamist Saaremaal, uue merekaabli paigaldamist Saare- ja Hiiumaa vahele, Kärdla alajaama viimist 110 kV pingele ning 110 kV õhuliini ehitamist Kärdlani, aga ka Hiiumaa keskpingealajaamade ja 35 kV elektrivõrgu rekonstrueerimist.

Investeeringu maksumuseks kujuneb esialgsel hinnangul 23 miljonit eurot, teatas võrguettevõte. Tööd teostatakse perioodil 2015-2025. Ligikaudu poole maksumusest moodustavad olemasoleva keskpingevõrgu tugevdustööd. Investeeringute mõju elektri lõpptarbija võrgutariifile oleks alla ühe protsendi.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on Elering valmis investeeringu tegema, kui sellele on omapoolse heakskiidu andnud ka regulaator.

Kõrgepingeühenduse ehitamisega Saaremaalt Kärdlani saavutatakse põhivõrgu rajamine Hiiumaa kõige tihedamalt asustatud ning kiiremini kasvava tarbimiskoormusega piirkonda, teatas Elering. Ettevõtte kinnitusel paraneks piirkonnas märkimisväärselt pingekvaliteet ja väheneks võrgukaod.

Üksnes Hiiumaal keskpingevõrgu tugevdamine ei tagaks uuringu kohaselt häireteta elektrivarustust. Kõrgepingeliini ehitamine Hiiumaalt otse mandrile eeldaks aga elektrivõrgu tugevdusi Lääne-Eestis, mistõttu selle variandi realiseerimisega saaks alustada alles pärast 2025. aastat. Ka oleks see variant viis korda kallim kui saartevaheline merekaabel.

Uuring viidi läbi Eleringi saarte elektri varustuskindluse tõstmise programmi osana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles