SEB: madal naftahind viib Vene majanduse sügavasse langusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta
Nafta Foto: Reuters / Scanpix

Kui naftabarreli hind peaks sel aastal püsima praegusel 45-50 dollari tasemel, siis võib SEB panga analüütikute hinnangul Venemaa sisemajanduse koguprodukt (SKP) väheneda umbes 7 protsenti, öeldakse SEB pressiteates.

Analüütikute põhistsenaariumis usutakse siiski, et naftahind teisel poolaastal toibub ja Venemaa SKP väheneb 4 protsenti. Raskest olukorrast hoolimata on Venemaal piisav reservfond, et vähemalt 2015. aasta normaalselt üle elada, vahendab BNS.

50-dollarise barrelihinna juures jääb rubla nõrgaks ning inflatsioon võib teises kvartalis tõusta 20-25 protsendini.

Pessimistliku stsenaariumi korral rakendab Venemaa keskpank tõenäoliselt rahapoliitilisi meetmeid, nagu suured intressitõstmised ja sekkumised valuutaturul, samuti võib ta rakendada kontrolli kapitali üle, piirates näiteks inimeste rahavahetust, ütles SEB Ida-Euroopa uuringute juht Mikael Johansson.

Juhul kui Ukraina kriisi tõttu peaksid Venemaa-vastased sanktsioonid veelgi tugevnema, siis on Venemaa seis haavatavam kui enne valuutakriisi, ütles SEB Venemaa analüütik Andreas Johnson.

Eelmise aasta kolme kvartaliga tõmmati Venemaalt kapitali välja 85 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles