Venemaa valmistub Baltimaade lahkumiseks elektrisüsteemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: SCANPIX

Venema elektrisüsteemihaldur FSK EES (ОАО Федеральная сетевая компания Единой энергетической системы) valmistub Baltimaade ühisest elektrisüsteemist lahtiühendumiseks ehk desünkroniseerimiseks ja plaanib selleks uusi investeeringuid infrastruktuuri.

Detsembris esitas FSK EES Vene majandusministeeriumile taotluse, et viimane investeeriks ettevõttesse 100 miljardit rubla (1,4 miljardit) eurot pensionifondide raha, ütlesid valitsuse allikad Interfaxile. Selle eest soovib süsteemihaldur tugevdada Baltimaade desünkroniseerimise ettevalmistamiseks Loode-Venemaa elektrisüsteemi, liita elektrisüsteemiga uusi tarbijaid ja viia läbi muid infrastruktuuriinvesteeringuid, vahendab BNS.

Süsteemihalduri ettepaneku kohaselt võiks ettevõte emiteerida infrastruktuurivõlakirju, mida müüa siis pensionifonde haldavale VEB-ile. Alternatiivse ettepaneku kohaselt võiks FSK EES võtta laenu suurematelt pankadelt, mida on toetatud riiklikust reservfondist.

Eile ütles Eesti elektrivõrguhalduri Elering juht Taavi Veskimägi Eesti Päevalehele, et varaseimalt oleks võimalik Balti riigid Venemaa elektrisüsteemist lahti siduda 2025. aastaks, kuid see vajaks kokkuleppeid juba käesoleval aastal.

Lisaks tõi Veskimägi välja, et tegelikult võivad Balti riigid desünkroniseerimisest rahaliselt võita, kuivõrd on ebaselge, kui palju võiks Venemaa tulevikus küsida Baltimaade elektrisüsteemis sageduse hoidmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles