Nafta madal hind võib tappa Soome LNG imporditerminali plaani

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gasumi tulevane LNG terminal Inkoos Soomes.
Gasumi tulevane LNG terminal Inkoos Soomes. Foto: Gasum

Nafta mdala hind võib tõmmata kriipsu Soome gaasifirma Gasum plaanile ehitada Inkoo või Porvoo sadamasse veeldatud gaasi (LNG) imporditerminal, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Teeme terminali kohta tasuvusuuringut. Majanduslikult tulus plaan vajab turgu ja kliente. Praegu on olukord, kus LNG ei ole konkurentsivõimeline võrreldes maagaasiga,» ütles Gasumi tegevjuht Johanna Lamminen.

Venemaalt Soome imporditava maagaasi hind on seotud nafta hinnaga. Madala nafta hinna tõttu on maagaas nüüd selgelt odavam kui LNG, kirjutab ajaleht.

Kui Soome imporditerminali plaan ei edene, saab Soome ja Eesti peaministrite mullu sõlmitud kokkuleppe kohaselt suurema LNG imporditerminali ehitamise õiguse Eesti. Praegu kehtiva plaani kohaselt tuleb suur imporditerminal Soome ja vajadusel veel väiksem Eestisse.

Soome majandusminister Jan Vapaavuori avaldas Helsingin Sanomatele lootust, et Soome suure LNG terminali rajamine jätkub plaani kohaselt.

Terminal peaks käivituma 2020, selle poole miljardi euroni ulatuvast hinnast tahab Soome katta kuni 75 protsenti Euroopa Liidu toetusega. Praegseks pole Gasum veel otsustanud, kas imporditerminal tuleb Inkoosse või Porvoosse.

Eelmisel aastal andis Soome majandusministeerium kokku 93 miljonit eurot investeerimistoetusi neljale väiksemale LNG terminalile, mis tulevad Pori, Hamina, Tornio ja Rauma sadamatesse. Pori terminal peaks valmima juba järgmisel sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles