Positiivset tootlust pakuvad alla poole investeerimishoiustest

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Toomas Huik / Postimees

Finantsinspektsiooni värskest analüüsist selgub, et ajavahemikus 1. jaanuar 2013 kuni 30. september 2014. lõppenud investeerimishoiustest pakkus positiivset tootlust vaid 39 protsenti.

Pooled hoiused pakkusid null- ning 11 protsenti oli negatiivse tootlusega. Negatiivset reaaltootlust võimaldab investeerimishoiuse liik, mille sõlmimisel maksab klient pangale teenustasuna nn hoiuse riskipreemia. Riskipreemia tasutakse hoiusummale lisaks ning see tagastamisele ei kuulu.

Investeerimishoiuse turuülene kaalutud keskmine tootlus oli vaadeldud ajavahemikul 0,49 protsenti. Analüüs põhines reaaltootlusel, mis tähendab, et tootluse arvutamisel arvestati ka kõikide kliendi poolt makstud teenustasudega.

Nimetatud perioodil lõppes 20 376 investeerimishoiuse lepingut, mis jagunes 118 erineva hoiuse vahel ning oli kogumahus 68,8 miljonit eurot.

Enam vähem samale tulemusele tuli Finantsinspektsioon varasemas analüüsis, mis hõlmas ajavahemikku 1. jaanuar 2009 – 31. juuni 2011.

Kui eelmisel perioodil pakkus investeerimishoiuseid kuus, ülemöödunud aastal kolm ning möödunud aastal kaks panka.

Alates 2011. aasta algusest sõlmitud investeerimishoiuste lepingutele tulumaksuvabastus enam ei kehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles