VW jätkab arendustegevuse globaalse liidrina

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen pole mitte ainult autotööstuse vaid kogu tööstuse teadus- ja arendustegevuse liider. Pildil Volkswageni kontseptsioonauto Golf R Touch messil CES 2015 Las Vegases.
Volkswagen pole mitte ainult autotööstuse vaid kogu tööstuse teadus- ja arendustegevuse liider. Pildil Volkswageni kontseptsioonauto Golf R Touch messil CES 2015 Las Vegases. Foto: John Locher / AP

Saksa autotootja Volkswagen jätkab globaalse teadus- ja arendustegevuse liidrina, edestades Lõuna-Korea kontserni Samsungi ja USA tarkvaratootjat Microsofti.

Volkswagen suurendas 2013. aastal investeeringuid teadus- ja arendustegevusse (T&A, ingl k R&D) 23,4 protsenti 2012. aastaga võrreldes, investeerides T&A valdkonda kokku 11,7 miljardit eurot, selgus Euroopa Komisjoni (EK) värskest ülevaatest The 2014 EU Industrial R&D Investment Scoreboard.

Samsung investeeris 2013 T&A valdkonda 10,2 miljardit eurot, kasvatades arenduskulutusi varasema aastaga võrreldes veerandi võrra (+25,4 protsenti). VW ja Samsung juhtisid ka mullu koostatud T&A edetabelit.

3. kohale tõusis Microsoft ja 4. koha sai edetabelis Intel. Neile järgnesid Šveitsi ravimifirmad Novartis ja Roche, jaapanlaste Toyota, Johnson&Johnson ja Google USAst ning Daimler Saksamaalt.

2004. aastaga võrreldes on edetabelis kohti kaotanud Toyota ja Daimler, teised tõusid. Kümne aasta tagused R&D liidrid Pfizer ja Ford USAst ning Siemens Saksamaalt on kukkunud edetabeli teise kümnesse.

Veel on kümne aasta taguse ajaga tuntavalt positsioone kaotanud põhjamaade T&A liidrid Nokia ja Ericsson, saades vastavalt 29. ja 28. koha. Nokia kukkus T&A edetabelis 19 ja Ericsson 11 kohta. Mõlema kulutused T&A valdkonnas olid 2013 ligi 3,5 miljardit eurot.

50 globaalse T&A liidri seas on meie naaberriikide ettevõtetest veel Volvo, kelle kulutused T&A valdkonnas ületasid 2,1 miljardit eurot. Kümne aastaga on Volvo T&A edetabelis tõusnud 27 kohta 50. positsioonile.

Üldiselt domineerivad T&A edetabelis kolm sektorit: IT ja kommunikatsioon, autotööstus ning ravimid.

2013. ja 2014. aasta andmeil baseeruvas EK ülevaates on 2500 tippettevõtet üle maailma, neist 633 Euroopa Liidust. Need 2500 ettevõtet finantseerisid üheksa kümnendikku üle maailma tööstuses tehtavaist T&A kulutustest, investeerides 2013. aastal kokku 539 miljardit eurot teadus- ja arendustegevusse.

EK aruanne näitab ühtlasi, et tippfirmad investeerivad T&A valdkonda maailma majanduse kehva seisu kiuste. 2500 tabelis sisalduva ettevõtte kogukulutused T&A valdkonda tõusid 2013. aastal 4,9 protsenti võrreldes 2012. aastaga, samas kui nende kogukäive tõusis vaid 2,7 protsenti. USA, Lõuna-Korea ja Hiina konkurentidest raskemas majandussituatsioonis tegutsevad EL ettevõtted kasvatasid T&A kogukulutusi 2,6 protsenti hoolimata 1,9 protsendi suurusest kogukäibe langusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles