Soome pruulijad küsivad aktsiisivähendust, sest õllevedu Eestist muudkui kasvab

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestist Soome viidav alkoholikogus ületab väidetavalt juba Soomes restoranides müüdu. Pildil ostureisil käinud Soome turist Tallinna sadamas.
Eestist Soome viidav alkoholikogus ületab väidetavalt juba Soomes restoranides müüdu. Pildil ostureisil käinud Soome turist Tallinna sadamas. Foto: Laura Oks / Õhtuleht

Soomlased toovad Eestist palju rohkem õlut kui ametlik statistika näitab, teatas Soome õllepruule ja karastusjoogitootjaid ühendav Panimoliitto ning kutsus üles Soome alkoholiaktsiisi vähendama.

Soome regulaarse reisijate impordi uuringu andmeil tõid soomlased 2013. aastal Eestist 32 miljonit liitrit õlut. Panimoliitto hinnangul jäi aga Eestil oma siseturu tarbest üle ligi 40 miljonit liitrit.

Detsembris avaldatud Euroopa õllepruulide katusorganisatsiooni The Brewers of Europe statistika kohaselt toodeti Eestis 147 miljonit liitrit õlut ja imporditi 40 liitrit. Eesti siseturul tarbiti 97 miljonit liitrit ja eksporditi 50 miljonit liitrit.

Arvude vahe on 40 miljonit liitrit, mis Panimoliitto hinnangul jõudis peaasjalikult turistide veetavais kärudes Soome.

Õllevedu üle Soome lahe on pidevalt kasvanud: Soome ametliku statistika kohaselt viidi 2002. aastal Eestist Soome miljon liitrit õlut, 11 aastat hiljem juba 32 miljonit liitrit. Panimoliitto lisas, et eraisikute import ületab mahuliselt juba Soome restoranides müüdava alkoholikoguse: tervishoiuameti raporti kohaselt tarvitati Soomes 1,3 liitrit 100-protsendist tingalkoholi inimese kohta, samas kui välismaalt toodi 2 liitrit inimese kohta.

«Reisijate Soome toodava õlle kogus kasvab edasi ja müük restoranides langeb. Nüüd tuleks rakendada meetmeid, leida lahendusi restoraniäri ja kodumaise pruulimajanduse toetuseks,» ütles Panimoliitto tegevjuht Elina Ussa. «Konkurentsivõime ja töökohtade vaatenurgast tuleks Soome õlleaktsiisi vähendada Eesti tasemele lähemale ja peatada reisijate toodava koguse kasvamine, et maksueurod jääksid Soome.»

Kui Soome alkoholiaktsiisi tase oleks Eestiga võrreldes konkurentsivõimeline ning joogid ostetaks välismaa asemel Soomes, koguks riik Panimoliitto hinnangul 300 miljonit eurot enam aktsiisimaksu. Lisaks koguks riik ka sadu miljoneid käibemaksu.

«Kui aktsiisi langetamise tõttu ei tasu enam ära Eestisse joogiostureisile minek, koguneks riigile veelgi rohkem tulusid, sest ka muud ostud ja teenused juuksurist autoremondini tehtaks Eesti asemel Soomes,» ütles Ussa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles