Fitch langetas Venemaa krediidireitingut

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluaseme ostuks laenu võtnute pikett Moskvas detsembri lõpus. Vene pangad andsid inimestele laene peamiselt dollareis või eurodes ning kukkuv rubla muudab laenumaksete tasumise palju raskemaks.
Eluaseme ostuks laenu võtnute pikett Moskvas detsembri lõpus. Vene pangad andsid inimestele laene peamiselt dollareis või eurodes ning kukkuv rubla muudab laenumaksete tasumise palju raskemaks. Foto: Dmitry Serebryakov / AFP

Reitinguagentuur Fitch langetas Venemaa pikaajalise krediidireitingu ühe pügala võrra tasemele BBB- ning andis negatiivse väljavaate, mis tähendab, et reiting võib minna ka edaspidi langetamisele.

Tase BBB- on vaid pügala võrra kõrgemal nn rämpstasemest (ingl k non-investment grade) BB.

Fitchi teatel on tänavu oodata Venemaa majanduse langust neli protsenti. Varasemalt pakkus reitinguagentuur languseks 1,5 protsenti. «Tugevat langust tarbimises ja investeerimises kompenseerib ainult osaliselt tõus nettoekspordis, mis on impordi järsu kukkumise tulemus,» argumenteeris agentuur. «Kasv ei naase enne 2017. aastat.»

Fitch on oma Venemaa analüüsi rajanud nafta keskmisele hinnale 70 USA dollarit barrel 2015. aastal. «Kui naftahind püsib sellest kõvasti allpool, võib see vallandada sügava majanduslanguse ja panna surve alla avaliku sektori rahastamise, vähendades tõsiselt võimude manööverdamisruumi,» teatas agentuur.

«Rubla väärtuse kadumine, turu volatiilsus ja intressimäärade järsk tõus 10 protsendilt 17 protsendile tähendavad suurt šokki pangandussektorile,» seisis Fitchi reitingualanduse teates. Agentuur hoiatas, et Vene riik võib olla sunnitud asuma pangandussektorit suures mahus toetama.

Impordi vähenemine parandab ilmselt veelgi Venemaa väliskaubanduse bilanssi. Vene jooksevkonto ülejääk võib Fitchi hinnangul tõusta 55 miljardilt dollarilt 72 miljardile.

Samas on võitlus rubla ja kogu majanduse stabiliseerimise eest kulutanud kõvasti riigi rahareserve. Fitchi hinnangul oli Venemaal aasta lõpus järel 390 miljardit dollarit reserve, 120 miljardit vähem kui aasta varem. Alanud aastaga vähenevad reservid 315 miljardini, ennustas agentuur.

Samuti jätkub kapitali väljavool, ulatudes 130 miljardi dollarini.

Inflatsioon Venemaal jõuds aasta lõpus 11,4 protsendini ning jätkub kogu alanud aasta tasemel, mida märgitakse kahekohalise arvuga, ennustas Fitch.

Kokkuvõtlikult nentisid Fitchi analüütikud, et suure tõenäosusega ei juhtu 2015. aastal ühtki sündmust, mis Venemaa krediidireitingut positiivsema poole muudaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles