Venelased hindavad enda majandusolukorda soomlastest paremaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane kaart.
Punane kaart. Foto: SCANPIX

Kui viimases kvartalis hindasid soomlased enda majandusolukorda venelaste omast halvemaks, siis tuleviku suhtes on soomlased tunduvalt optimistlikumad.

«Kui Eesti hindab oma olukorda 5,6 palliga, siis näeme, et Soome hindab oma olukorda hindega 2,1. Venemaa hindab oma olukorda 3,3. Ka väga-väga halb olukord,» rääkis Josing majandusekspertide hinnangutest, mis on üheksapallisüsteemis.

Kui vaadata prognoose, siis näevad peaaegu kõik meie jaoks olulisemad riigid olukorra paranemist. Erandiks on Venemaa, mille majandusolukord langeb 3,3 pallilt 2,5 peale. Soome seevastu näeb tugevat tõusu – 5,5 peale. Leedus on Josingu sõnul olukord väga hea. Lätis on eksperdid Venemaa mõjul prognoose alandanud.

Konjunktuuriinstituudi tabelist nähtub, et venelased hindavad oma suurimaks probleemiks kapitali vähesust, mis sai 6,5 punkti üheksast võimalikust. Suureks mureks peeti ka rahvusvahelise konkurentsivõime vähesust, mis sai 6,4 punkti. Kolmas kitsaskoht oli detsembris vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes.

Soomlaste suurim murekoht oli detsembris ebapiisav nõudlus, mis sai 7,9 punkti üheksast võimalikust. Murelikuks tegid veel rahvusvahelise konkurentsivõime vähesus, mida hinnati 6,4 punktiga ning tööpuudus, mis sai 5,5 punkti.

Eestis hinnati detsembris suurimaks murekohaks kvalifitseeritud tööjõu puudust, mis sai 7,6 punkti, nii ebapiisav nõudlus kui rahvusvahelise konkurentsivõime vähesus said hinnatud 6,4 punktiga.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles