Odav rubla lõi Soome tax-free-äril põhja alt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockmanni kaubamaja Helsingis.
Stockmanni kaubamaja Helsingis. Foto: Markku Ulander / Scanpix / Lehtikuva

Soome tax-free-kaubanduse maht kukkus detsembris 61 protsenti, sest koos Vene rubla kukkumisega on kadunud ka idaturistide ostujõud, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

Kõige rohkem on maksutagastusega müük turistidele kukkunud Ida-Soome linnades nagu Joensuus, Imatras, Kotkas, Kouvolas, Lahtis, Kuopios ja Kajaanis. Paiguti on tax free-äri kuivanud kokku aasta varasema ajaga võrreldes koguni kolmveerandi.

Poes on vaikne, ütles Ylele Kajaani Laatukone nimelist poodi pidav Seppo Kemppainen. «Suur põhjus on rubla kurss. Siiani oleme müünud Venemaale päramootoreid ja kodutehnikat ehk hinnalist kaupa. Kui hind on ostja jaoks praktiliselt kaks korda tõusnud, on see üsna näha. Vähemalt ostuotsus lükatakse edasi,» rääkis Kemppainen.

Tax-free -süsteemi haldava Global Blue statistikast nähtub, et kogu Soome tax-free- müük kukkus kolmandiku, täpsemalt 31 protsenti 2014. aastal võrreldes varasema aastaga. Suurim kukkumine oli Joensuus, kus maksuvabastusega müük vähenes poole jagu.

«See algas kevadtalvel. Ukraina kriis, majandussanktsioonid ja rubla kursi nõrgenemine on mõjutanud müüki,» ütles Kemppainen. «Oleme kaalunud venekeelse müüja palkamist, kuid praegu selleks vajadus puudub. Kui müüja oleks, lisaks see kindlasti müüki, aga kas ka piisavalt? Parim ravim oleks rubla kursi languse aeglustumine. Keegi ei osta, kui tundub, et just praegu on hind kõigi aegade kõrgeim.»

Suurim osa Soome tax-free-ärist tehakse Helsingis, 35,6 protsenti. Teisel kohal on Lappeenranta maakond 25 protsendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles