Riik kavatseb VKG koondamiste tõttu kiiresti ressursitasude süsteemi muuta

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Majandus- ja taristuminister Urve Palo ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et Viru Keemia Grupi ja Ida-Virumaa olukord on murettekitav ning riigi poolt liigutakse kiirendatud korras edasi ressursitasude süsteemi muutmisega.

Palo kirjeldas, et kui Eesti Energia ja VKG omavahelist lepingut põlevkivi müügihindade osas ei saa ministrid mõjutada, siis ressursitasude määramise süsteem tuleb kiiresti ära muuta.

«Leppisime kokku, et liigume kiirendatud korras edasu põlevkivi lõpptoodete maailmahinnast sõltuva ressursitasu metoodika väljatöötamisega, et rakendada see võimalikult kiiresti. See tähendab seda, et ressursitasu ei oleks fikseeritud, vaid sõltuks sellest, milline on nafta turu hind,» rääkis Palo. «Kui hind on kõrge, siis teenib ka riik ressrussi müües rohkem, kui on madalam, siis teenib riik küll vähem, aga samal ajal sektor jääb ellu ja töökohad säiluvad.»

Ta lisas, et on kahetsusväärne, et sellega tegeletakse alles praegu. «Alati on parem asju ennetada, kui tagantjärgi jooksma hakata, aga meil ei jää nüüd muud üle, kui see kiiresti välja töötada ja rahandusminister oma head tahet näitas ja töö käib,» lisas Palo.

Kaevandamisohtude osas tuleb Palo sõnul kõigepealt selgeks teha kumulatiivsed keskkonnamõjud ja nende muutumise dünaamika. «Igal juhul me jääme täna 20 miljoni tonni piiresse, mis on lubatud, aga siin mõned mõtted on, kuidas seda võibolla pikema aja peale venitada. Me teame, et ühegi aasta lõikes pole seda täielikult ära kasutatud ja majanduslikult on mõttekam, et seda pikendatakse,» rääkis Palo.

Ka peaminister Taavi Rõivase sõnul tõi rahandusminister täna valitsuse lauale ettepaneku arvestada kaevandusmahtusid näiteks viie aasta keskmisena ja arutelud selle osas jätkuvad õhtusel valitsuse kabinetiistungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles