Maailmapank: nafta hinna langus toetab arenevaid majandusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta pumpamine.
Nafta pumpamine. Foto: SCANPIX

arenevate riikide importijatele võib kasu nafta hinna langusest olla märkimisväärne juhul, kui seda toetab tugevam globaalne majanduskasv, leidis Maailmapank oma värskes raportis. 

Nafta hinna langus peegeldab mitmete mõjurite koostoimet, sealhulgas pakkumise suurenemist ning nõudluse vähenemist, geopoliitilisi riske maailma mõnedes piirkondades, naftakartell OPECi märkimisväärset suunamuutust ning USA dollari tugevnemist. Kuigi nende tegurite suhtelise tugevuse mõju hindadele jääb ebaselgeks, tunduvad suurimat mõju omavat pakkumisega seotud tegurid, leidis Maailmapank raportis «Majanduse globaalsed väljavaated.»

Madalat naftahinda oodatakse ka aastal 2015 ning see toob kaasa märkimisväärse sissetulekute kandumise naftat eksportivatelt riikidelt naftat importivatele. Paljude naftat importivate riikide jaoks tähendab madalam naftahind leevendust välistele, inflatsioonilistele ning fiskaalsetele survetele.

Samal ajal põhjustab madal naftahind probleeme naftat eksportivatele riikidele, näiteks norgemad kasvuväljavaated. Kui madal nafta hind püsib, ohustavad need uute leiukohtade avastamist või arendamist. Seda eriti madalama sisseulekuga riikidel või ebatavaliste kohtade puhul, näiteks naftaliivad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles