Tasuta lotopiletid liitsid Eesti rahva taas «üheks»

Kaur Paves
, Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotohuvilised tulid eile Tallinnas Kristiine keskusesse võiduta jäänud piletit uue vastu vahetama.
Lotohuvilised tulid eile Tallinnas Kristiine keskusesse võiduta jäänud piletit uue vastu vahetama. Foto: Liis Treimann

Viking Lotto järgmise nädala jackpot’iks ennustatakse 60 miljonit krooni. Üksiku mänguri võimalust seda summat taskusse panna pole aga tarvis ennustada: halastamatu tõenäosusteooria ütleb, et kuut juhuslikku numbrit 48st saab tabada ühel juhul 12 271 512st.

Eile Tallinnas Kristiine keskuses tungelnud lotosõpradel mõlkus aga kindlasti meeles pigem esimene kui teine, kaheksakohaline arv. Tuhandele õnnelikule avanenud võimalus üleeilne võiduta jäänud Bingo või Vikingi pilet uue vastu vahetada meelitas esimesed huvilised kohale juba tund aega enne programmi algust.

Eestlastele meeldivad sooduspakkumised, eriti sellised, kus saagi nimel peab järjekorras ootama. Legendaarseimaks näiteks on OnOffi 2001. aasta telerijagamine, mille käigus rahvas üksteist vigaseks trampis. Vägivaldsuse poolest ei jäänud palju alla ka kingakaupluse Shu avamine eelmise aasta lõpus.

Küll vigastatuteta, kuid mitte vähem mõttetult möödus esimeste Metallica kontserdi piletite jaht 2006. aasta märtsis. Tuhanded inimesed seisid keset tööpäeva tunde umbejooksnud piletipunktide taga, kartes, et Tallinna lauluväljak neid ära ei mahuta. Vahetult enne kontserti võis aga kõrbenud hangeldajate käest pileteid soetada ka 50 krooni eest.

Neil juhtudel kujutas eesmärk endast vähemalt midagi kindlat ja käegakatsutavat: kui rüseluse käigus just kineskoopi sisse ei löödud, võis tugevama õigusega soodsa kodumasina soetanud vägilane õhtul õndsalt uue televiisori seltsis uinuda. Tõenäosusteooria kohaselt on aga tuhandest piletist jõuline enamus väärtusetud paberilipakad, mis isegi oma kümnekroonist ostuhinda tagasi ei too.

«Lugesin lehest ja tulin niisama huvi pärast vaatama, kus ja mis on,» väitis esimesena pileti ümber vahetanud pensionär Endel Mägedik. Sellega ürituse aga Mägediku jaoks ei piirdunud, sest korraga lubati ühel lotomängijal vahetada vaid üks Bingo ja üks Vikingi pilet, temal oli neid aga rahakoti vahel koguni kümme.

Üle ei jäänud muud kui taas mitmekümnemeetrise järjekorra lõppu naasta.
Tuhat piletit vahetati ringi pooleteise tunniga ehk ligikaudse kiirusega kümme piletit minutis. Lõpupoole järjekord siiski kahanes ning viimasena jaole saanud Aavo Laineste pääses isegi 1001. pileti omaniku kibestunud rusikahoobita.

Kakluseks kaubandusmekas seekord ei läinudki. Pigem oli õhus ühtehoidmise meeleolu: üleliigsete piletitega tagasi saadetud inimesed, kes uut kadalippu läbi teha ei viitsinud, pakkusid neid järgmistele. Ilus ja mõistlik liigutus, ent veelgi mõistlikum olnuks järjekorda üldse mitte tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles