WTO sundis Hiinat muldmetalliekspordilt kvoote eemaldama

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööline jälgib lantaani sulatusportsessi Jinyuan Company sulatuskojas Sise-Mongoolia provintsis Hiinas. Hiina kontrollib lantaani ja veel mitme teise elektroonikas laia kasutust leidva mineraali maailmaturgu.
Tööline jälgib lantaani sulatusportsessi Jinyuan Company sulatuskojas Sise-Mongoolia provintsis Hiinas. Hiina kontrollib lantaani ja veel mitme teise elektroonikas laia kasutust leidva mineraali maailmaturgu. Foto: DAVID GRAY / REUTERS

Hiina kuulutas maailma kaubandusorganisatsiooni WTO survel kehtetuks kvoodisüsteemi, mis piiras muldmetallide eksporti, teatas BBC.

Peking kehtestas 2009. aastal ekspordikvoodid 17 haruldasele mineraalile, mis leiavad laia kasutust elektroonikakomponentide tootmisel ja sealtkaudu ka mobiilide, arvutite ja teiste elektroonikaseadmete valmistamisel.

Läinud aastal leidis WTO komisjon, et Hiina ei ole suutnud põhjendada kvootide õigustatust.

Detsembri lõpus avaldas Hiina kaubandusministeerium uued haruldaste metallide kauplemise juhised, see kord ilma kvoodisüsteemita. Küll tuleb endiselt taotleda ekspordilitsentsi, kuid piiri taha müüdavat kogust kvoot enam ei piira.

WTOle kaebasid Hiina peale USA, Jaapan ja Euroopa Liit, väites, et Hiina limiteerib eksporti muldmetallide hinna tõstmiseks. Samuti seisis kaebuses, et Hiina kvoodisüsteem oli kehtestatud kohalikele tootjatele konkurentsieelise andmiseks, sest need pääsesid toormaterjalidele piiranguteta ligi.

Hinnanguliselt toodab Hiina 90 protsenti haruldastest muldmetallidest, ehkki nendest maavaradest asub Hiinas vaid umbes kolmandik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles