Lätis otsib ostjaid meeletu laar mett

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Läti mesilased ja mesinikud torkavad silma hoogsa tootmiskasvuga, kuid viimastel on tekkinud raskused kauba realiseerimisel.

Põllumajandusministeeriumi andmetel kasvas 2013. aasta meesaak 2011. aastaga kõrvutades kahekordseks ning saavutas 1666 tonni taseme, kirjutab Dienas Bizness. Läti mesinike liidu rehkendused osutavad sellele, et aastal 2014 toodeti mett 2496 tonni – 50 protsenti kasvu.

Mullu tegeles Lätis mesindusega 3571 majapidamist (aasta varem 3395).

Nagu selgitas Läti aasta mesinik Aigars Spelmanis, sõltub edu mesinduses nii nõudlusest kui ilmast. Mullu õnnistati mesinikke «kahe kevadega» ning detsembris lükkas tuul tarud uppi, kirjeldas Spelmanis. Mett aga kogunes läinud aastal üle 50 kilogrammi mesilaspere kohta.

Varasemalt on Spelmanisel kogu mesi alati detsembriks maha müüdud. Tänavu mitte.

Kuna 2014. aastal oli meesaak Euroopas nigel, võiks arvata, et nõudlust jätkub. Spelmanise arvates võis huvi lätlaste mee vastu väheneda seetõttu, et Ukraina pööras oma ekspordi Venemaa suunalt Euroopa peale.

Varem õnnestus Spelmanisel oma kraam Saksamaal ja Taanis rahaks teha, kuid seekord otsib mees meele ostjaid siiamaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles