Tööle kandideerimisel tuleb üha enam arvestada praktiliste katsetega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööle kandideerimisel tuleb üha enam arvestada praktiliste testidega
Tööle kandideerimisel tuleb üha enam arvestada praktiliste testidega Foto: SCANPIX

Selleks, et teada saada, kuidas potentsiaalsed uued töötajad suudavad oma igapäevaste ülesannetega hakkama saada, lisavad tööandjad värbamisprotsessi üha rohkem  praktilisi katseid, kirjutab Wall Street Journal.

«Proovitöö või simulatsioon on võimalus oma oskusi näidata, mistõttu headele kandidaatidele need meeldivad,» ütles suurfirmadele Wal-Mart ja Starbucks virtuaalseid värbamisteste loova Shaker Consulting Groupi juht Brian Stern. Sterni  sõnul on firma vahendatud simulatsioonide hulk viimase viie aastaga kahekordistunud ning märkimisväärset kasvu ootab ta ka äsja alanud aastalt.

Pannes kandidaadid nende töörolle matkivatesse situatsioonidesse on personalijuhtidel võimalik tunnetada nende iseloomuomadusi ning käitumist otsustusprotsessides. Simulatsiooniks võib näiteks olla ülesanne ettevõtte kontoris või virtuaalne test.

Näiteks võib farmatseudiks kandideerijalt paluda läbida tema ravimialaseid teadmisi näitav veebipõhine test; tulevase müügimehe oskusi võiks aga näidata potentsiaalsele kliendile tehtav müügikõne.

Personalijuhtide sõnul on sellised testid heaks võimaluseks välja praakida inimesed, kes antud ametikohale ei sobi või on kandideerimisel alamotiveeritud. Mõnel puhul eelneb selline katse ka ametlikule tööintervjuule.

Samas on simulatsioonid kasulikud ka tööle kandideerijale, kuna annavad aimu tulevase töökoha, töökohustuste ja –miljöö kohta.

Torontos elav müügimees Michael Tingle läbis kandidaadina tulemuslikult kaks sellist proovitööd ning praegu töötab omakorda konsultatsioonifirma heaks, mis loob erinevate tööandjate jaoks proovisimulatsioone.

«Tegu on mõlemale osapoolele kasuliku  võimalusega,» soovitab ta kandideerijatel julgelt proovitöö või -ülesanne vastu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles