Küberrünnakud Soome pankade vastu jätkuvad

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Danske internetipangaga ei õnnestu küberründe tõttu ühendust saada.
Soome Danske internetipangaga ei õnnestu küberründe tõttu ühendust saada. Foto: danskebank.fi

Eelmisel nädalal alanud küberrünnakud Soome pankade internetikeskkondade vastu jätkuvad uue hooga: vahepeal oma võrgukeskkonna taas tööle saanud Osuuspankki (OP) teatas taas probleemidest, häiretest internetipanga kasutamisel teavitas ka seni rünnakutele vastu pidanud Danske.

Danske teavitas, et klientidel võib esineda probleeme internetipanka sisselogimisel. Soome rahvusringhäälingu Yle teatel ei pääse arvutiga internetipanka, küll aga võib see õnnestuda mobiili või tahvelarvutiga.

Danske avalike suhete juht Taina Mustamo ütles Ylele, et häirete põhjused ei ole seni teada, asja selgitatakse.

Ilmselt on ka Danske langenud hajutatud teenusetõkestamise ründe (DDoS - Distributed Denial of Service) ohvriks, nagu varasemalt OP ja Nordea.

OP, kes on DDoS ründe all kannatanud juba uue aasta esimestest tundidest alates, teatas pühapäeval, et internetipank toimib taas, kuid rõõm oli ennatlik: rünnakud algasid paar tundi hiljem uue hooga. Eriti on takistatud just välismaalt internetipanka pääsemine.

Samuti on kohati häireid OPi kaartide kasutamisel pangaautomaatides, mis on pannud imestama Helsingin Sanomatega rääkinud turvaeksperti ja internetiturvafirma F-Secure uuringute juhti Mikko Hyppöneni - tema sõnul peaks internetipank ja automaatidega seotud võrk olema teineteisest lahutatud, kuid nähtavalt see nii ei ole.

Rünnakuid uurib Soome keskkriminaalpolitsei KRP. Seni pole teada, kes need on algatanud ja milleks.

Suhtluskeskkondades on siiski vihjatud, et ründed võivad olla seotud sellega, et KRP kuulas eelmisel nädalal üle häkkerimeeskonna Lizard Squad 17-aastase liikme Julius «Ryan» Kivimäki. Lizard Squad sai kurikuulsaks Sony vastu tehtud ründega ja pakub oma võrgulehel ka müüa DDoS ründe teenust.

Ehkki Kivimäki pole arreteeritud, vaid politsei kuulas ta lihtsalt üle, levis Facebookis ja Twitteris meem #freeryan (vabastage Ryan). Sama meemi kasutades oli nime Core Sec taha varjuv isik teinud Danske Facebooki lehele praeguseks varjatud postituse, kus ütles, et lõpetab rünnakud kui makstakse 10 bitcoini.

Hyppöneni sõnul on Soomest varasemast teada juhtumeid, kus DDoS rünnetega on samuti raha välja pressitud ning mõnikord ka saadud, kuid need juhtumid pole olnud pangandussektorist.

Pankade vastu suunatud küberrünnakute uurimist juhatav kriminaalkomissar Timo Piironen ütles Helsingin Sanomatele, et politsei on vihjetest teadlik ning nende seotust küberründega uuritakse. «Teeme kindlaks, kas neil väidetel on põhi all või on see niinimetatud trollimine,» ütles Piironen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles