Soome sammub suhetes Venemaaga kui nööri mööda

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Pika maismaapiiriga värskelt agressiivse Venemaaga külgnev Soome soojendab kaubandussuhteid ning investeerib jõuliselt piirikaitsesse, kirjutab Wall Street Journal.

Idapiiri lähistel asuva Lappeenranta linnapea Kimmo Jarva kiitis ajalehe korrespondendile oma tugevaid sidemeid Vene poole esindajatega, demonstreeris kirillitsas kõnekaarti ning rõhutas, kuivõrd kõva käivet Vene turistid linna kauplustele on tekitanud.

«Ma kasutan oma venekeelset visiitkaarti sama sageli kui soomekeelset,» kinnitas linnapea.

Sealsamas raekoja kõrval seisab aga kainestav meenutus sellest, mida Venemaa lähedus piirkonnale võib tähendada: lumisel linnaväljakul on kividesse raiutud võitlejate nimed, kes Teise maailmasõja päevil linna lähistel vaenuvägesid tagasi tõrjusid.

Vähesed Euroopa riigid on Venemaaga selle hiljutise majandusliku tõusu ajal niivõrd entusiastlikult kaubandussuhteid loonud. Veel vähem on aga maid, mis sarnaselt Soomega tänaseni ajateenistusel põhinevat piirikaitset peavad – juhuks, kui maismaad mööda kallale tullakse.

Kaubavahetus Venemaaga ning eriti venelastest turistide kulutused on osutunud oluliseks toeks Soome majandusele, mis kõigi eelduste kohaselt tänavu neljandat aastat järjest kokku tõmbub.

2013. aastal hinnati Soome eksport Venemaale 5,4 miljardile eurole, mis teeb viimasest Soome jaoks suuruselt kolmanda ekspordituru (9,5 protsenti koguekspordist). Võrdluseks: eksport Rootsi suunal on 2,2 protsenti, Euroopa Liitu tervikuna 6,9 protsenti.

2013. aastal kulutasid külalised Venemaalt Soomes ligikaudu 1,2 miljardit eurot. Tänavu tuleb vastav summa ilmselt väiksem, kuna rubla nõrkus vähendas venelaste ostujõudu välismaal.

Et Vene turistide tulekut toetada, on Soome valitsus investeerinud umbes 37 miljonit eurot riigi kaguosa kolme peamise piiriületuspunkti putitamiseks. Ühel hiljutisel hommikul lasti venelasi Imatra uues piiripunktis läbi «kiirkorras».

Nagu meenutab piirivalvekapten Ilkka Tuomikko, andis üks endine Soome peaminister neile hüva nõu: «Ta ütles, et parem olgu järjekorrad piiril lühemad, et järjekorrad poodides oleksid pikemad.»

Siiski on Soome teadlik, et kaubandussidemetest kaitseks ei piisa. NATOsse astumisest on soomlased seni küll hoidunud, kuid sel ajal kui valdav osa Lääne-Euroopast kaitsekulutusi koomale tõmbab, on Soome oma arsenali täiustanud, ostes USAst juhitavaid rakette ning Itaaliast rannikuvete tarvis miiniotsijaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles