Kliima- ja energiaagentuur toetab kortermajade renoveerimist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja renoveerimine.
Kortermaja renoveerimine. Foto: Toomas Huik

Kliima- ja energiaagentuur asub toetama kortermajade energiatõhusat renoveerimist, tasudes kuni 90 protsenti renoveerimisprojekti koostamisega kaasnevatest kuludest.


60 miljoni kroonise mahuga meetmega toetatakse kortermajade renoveerimisprojekti koostamist ja selleks vajalikke eeltöid, samuti hilisemat ehitustööde järelvalvet. Tänavu on toetuse kogumahuks 30 miljonit krooni, millele 2011. aastal lisandub täiendavalt 30 miljonit.

Kliima- ja energiaagentuuri juhi Kristiina Rebase sõnul aitab projekteerimistoetus ühistutel julgemalt asuda hooneid renoveerima ja teha seda parimal võimalikul viisil. «Toetus katab 90 protsenti renoveerimisprojekti ja selleks vajalike eeltööde kuludest, ja mis veelgi olulisem, ühistud saavad selle raha kasutamiseks kohe, mitte tagantjärele, nagu paljude toetusmeetmete puhul tavaks on,» selgitas ta.

Agentuuri hoonete energiatõhususe projektijuhi Kalle Kuuse sõnul tagab projekteerimistoetuse abil saadud renoveerimisprojekt ja ehitusjärelvalve renoveerimiseks kulutatud raha otstarbeka kasutamise. «Oskamatult või pealiskaudselt renoveeritud hoone tekitab selle elanikele tavaliselt vaid lisakulusid. Tippspetsialistide tehtud kvaliteetne projekt ning asjakohane järelevalveteenus aitavad aga probleeme vältida,» sõnas ta.

Planeeritavatele projekteerimistöödele seab kliima- ja energiaagentuur kindlad tingimused:
Projekteerimistöö peab pakkuma terviklahendust kogu hoone renoveerimiseks. Renoveerimise järgselt ei tohi hoone energiakulu ületada 150 kWh ruutmeetri kohta aastas.
Hoone sisekliima peab renoveerimise järel vastama sisekliima standardi nõuetele.

2010. aastal esitatud taotluste puhul on korteriühistu omafinantseering vaid 10 protsenti, tuleval aastal tõuseb see aga 25 protsendini tehtavate tööde maksumusest. Toetuse abil tehtud ehitusprojekt on ühtlasi aluseks Kredexi jagatava renoveerimistoetuse taotlemisele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles