Tühjad kirikud üle Euroopa lähevad müüki ja ümberehitamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsirkuseartistid kirikuvõlvide all harjutamas.
Tsirkuseartistid kirikuvõlvide all harjutamas. Foto: Circomedia

Bristoli linnas Inglismaal on endine St. Pauls’i kirik kujunenud Circomedia tsirkuseartistide koolitamise keskuseks – avarate võlvide tõttu on hoone ideaalne «kõrgete kunstide» harrastamiseks.

See on vaid üks näide, kuid sadu kirikuid Euroopas on suletud või on väheneva külastatavuse tõttu sulgemisohus, kirjutab Wall Street Journal.

Inglismaal suletakse ligi 20 kirikut aastas, Taanis on sulgemisohus ligi 200 kirikut ja Saksamaa katolik kirik on viimase kümnendi jooksul sulgenud 515 kirikut.

Kõige põletavam tundub olukord aga olevat Hollandis, kus katolik kirik hindab, et kaks kolmandikku nende 1600st kirikust muutuvad kümnendi jooksul kasutuks ja protestantlik kirik plaanib sulgeda 700 kirikut nelja aasta jooksul.

Hollandist leiab ka hulganisti näiteid, kuidas kirikuid on pärast sulgemist uuesti kasutusele võetud – ühest kirikust sai toidupood, teisest lillepood, kolmandast raamatupood ja neljas on võimla. Arnhemis tegutseb riidepood Humanoid kirikus, mille ajalugu ulatub 1889. aastasse.

Aga näiteid ümberehitamisest leiab ka teistest riikidest. Šotimaal on üks lutheri kirik ehitatud ümber Frankensteini-teemaliseks baariks, kus on sisekujunduselementidena kasutusel suured katseklaasid, laserid ja kesköösel laskub laest alla elusuuruses Frankensteini koletis.

Samas paljudest väiksematest kirikutest saavad kodud ning kinnisvarabürood pakuvad neid juba veebikuulutustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles