Eesti muutus elektri importijaks

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

ELi jagatav CO2-kvoot on vajutanud sel aastal Eesti elektrienergia tootmisele tugevat pidurit, sel aastal on Eesti enamikel kuudel ostnud energiat enam sisse kui suutnud eksportida.


Kui seni on Eesti olnud tugevas sõltuvuses välisriikidest ostetavast gaasist ja naftast, siis tänavu on märkimisväärselt kasvanud ka elektrienergia importmahud, kirjutab

Äripäev

.

Eile teatas statistikaamet, et energiatootmine langes juulis võrreldes aastatagusega 29 protsenti ning selle põhjuseks oli omatoodangu asendamine impordiga.


Eesti Energia ei soostunud statistikaameti numbreid eriti kommenteerima, tõdedes vaid, et toomine näitab tõepoolest impordi suurenemise ja ekspordi vähenemise tõttu kopsakat miinust.

Eesti Energia tõdes oma 30. juunil lõppenud kvartali aruandes, et heitmekvootide müügitulu on asendunud kvootide ostuks tehtavate kuludega ning see on mõjutanud ka ettevõtte ärikasumit.

«See on kõva impordi kasv,» kommenteeris Fortum Elekter AS juht Märt Jemmer. Ta oletas, et kuskilt on elektrit imporditud. «Ma ei usu, et elektrienergiat imporditi Soomest, sest NordPooli hind on kõrgem, pigem on ostetud Läti poolelt või väiketootjailt.»

Eesti Energia statistika kohaselt on tänavu olnud Põhjamaade energiabörsil NordPool elektrienergia tootmine odavam kui Eestis vaid mais, mil megavatt-tund energiat müüdi 404 krooniga, kui Eesti Energia hind oli 418 kr/MWh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles