Saxo: kas su investeeringud elavad üle ka Venemaa pankroti?

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplejad Saxo Banki Pariisi harukontoris.
Kauplejad Saxo Banki Pariisi harukontoris. Foto: John Schults / Reuters

Taani investeerimispank Saxo on koostanud nimekirja kümnest pöördelisest sündmusest mis võivad 2015 aset leida ning soovitab investoritel uurida, kas nende portfellid ikka neid sündmusi üle elavad.

Saxo Banki peaökonomisti Steen Jakobseni sõnul on see nimekiri näide stressitestist, mille iga investor peaks oma portfellile tegema, kontrollides selle vastupidavust pöördelistele sündmustele nagu Venemaa pankrot või internetikaubanduse kokkukukkumine.

Saxo Banki kümme ebatõenäolist kuid siiski 2015 juhtuda võivat sündmust:

1. Suurbritannia kinnisvaraturg kukub kokku

Uuringud näitavad, et Suurbritannia kinnisvaraturu tipp on möödas, seda eriti Londonis. Inglise keskpanga intressimäärade tõus võib kaasa tuua kuni 25 protsendi suuruse languse kinnisvarahindades.

2. Jaapani inflatsioon tõuseb 5 protsendini

Jaapani keskpanga jätkuv rahatrükk deflatsiooniga võitlemiseks osutub liiga efektiivseks meetmeks, Tokyo kaotab kontrolli jeeni üle ning usaldus Jaapani valuuta vastu kukub, tuues kaasa aina süveneva inflatsiooni.

3. Hiina devalveerib jüaani 20 protsenti

Hiina otsib teid kuidas võidelda krediidibuumiga kaasneva deflatsiooniga, võtab Jaapanilt õppust ja otsustab jüaani devalveerida.

4. Draghi lahkub EKPst

Et saada sakslased täielikult toetama Euroopa Keskpanga (EKP) laialdast finantsilise stimuleerimise plaani, astub EKP president Mario Draghi tagasi ja tema asemele tuleb Bundesbanki pealik Jens Weidmann. Draghi läheb tagasi Itaaliasse, kus saab riigi presidendiks.

5. Venemaa läheb taas pankrotti

Kukkuv nafta hind ja krediidipuudus ajab suured Vene riigifirmad või koguni Venemaa valitsuse enda pankrotti nagu 1998 aastal juhtus.

6. Küberrünnakud panevad internetiärile põõna

Sagenevad laiaulatuslikud rünnakud e-kaubanduse suurte tegijate ning pilveteenuste pakkujate vastu, selle tulemusel kukub kokku suur osa internetiärist. Näiteks Amazon kaotab oma turuväärtusest poole.

7. Vulkaanipursked rikuvad Euroopa suve

Nagu Laki nimeline vulkaan Islandil 1783. aastal, purskab juba praegu aktiviseerunud vulkaan Bardabunga 2015. suvel, ujutades Euroopa üle tuha ja gaaside pilvega ning hävitades põllusaagi.

8. Kakaofutuurid tõusevad 5000 USA dollarini tonnist

Globaalne nõudlus šokolaadi järele kasvab, aga toodang väheneb Ebola ja alainvesteerimise tõttu peamistes kakaotootja riikides Aafrikas. Nõudlus ületab mitmekordselt pakkumise ja kakaooa tulevikutehingute hind tõuseb 5000 dollarini tonni eest.

9. Ühendkuningriik hakkab EList lahkuma pärast äärmuslaste võitu valimistel

Ühendkuningriigi iseseisvuspartei UKIP saab üle 25 protsendi häältest Briti parlamendivalimistel mais. Koalitsiooni moodustavad konservatiivid ja UKIP ning kuulutavad välja referendumi ELi liikmelisuse üle 2017. aastal.

10. Kõrgtootlike kommertsvõlakirjade müük raskeneb

Kõrge riski ja tootlusega kommertsvõlakirjade turult hakkavad investorid hoogsalt väljuma, põhjustades suure vahe võlakirjade ostu- ja müügihindades. Võlakirjadeturult alguse saav šokk ulatub ka teistele finantsturgudele, õõnestades veel enam nõrka Euroopa majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles