Soome pangad kannatavad küberrünnaku all

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OP panga kaart.
OP panga kaart. Foto: OP

Aastavahetusel alanud küberrünnakud Soome ühe suurema panga Osuuspankki (OP) vastu jätkusid täna täie hooga; panga koduleht ja teenused on praegu väljaspool Soomet kättesaamatud. Mitu tundi oli takistatud ka Nordea panga teenuste kasutamine.

Uusaastaöösel langes OPi koduleht ja teenuseportaal DOS (Denial of Service - teenusetõkestamise rünne) tüüpi küberrünnaku ohvriks. 1. jaanuaril kell üks saadi pangateenused taas tööle, kuid rünnakud algasid uuesti täna ja jätkuvad siiamaani, vahendavad Soome uudistekanalid.

Eestist ei ole panga koduleht op.fi praegu kättesaadav.

«Teenusetõkestamise ründed jätkuvad äärmiselt võimsalt,» teatas pank Twitteri vahendusel. «Teenused toimivad, kuid neid välismaalt kasutavad kliendid võivad tõenäoliselt kogeda takistusi.»

Rünnakuid uurib OP koos IT-firmaga Tieto. Avaldus on tehtud ka Soome keskkriminaalpolitseile (KRP).

KRP teatas rahvusringhäälingule Yle, et küberrünnakuid uuritakse laial rindel ning lisaks pangale tehakse koostööd ka Soome kommunikatsiooniagentuuri Viestintävirasto küberturvalisuskeskusega.

Seni pole teada, kes ja mis põhjusel on rünnakute taga.

Täna tabasid teenusehäired ka teist Soome panka Nordeat. Pank teatas peale lõunat, et probleemid on suuremalt jaolt lahendatud, kuid mõningasi häireid võib veel edaspidi esineda.

OP on üks Soome suuremaid panku, sel on 3,7 miljonit era- ja 430 000 äriklienti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles