Leedus avati ametlikult tööks veeldatud gaasi terminal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast Vene gaasi impordi lõplikku keelamist, on vaja Klaipedas asuval ujuval veeldatud gaasi terminalil rahuldada kogu riigi energiavajadus.
Pärast Vene gaasi impordi lõplikku keelamist, on vaja Klaipedas asuval ujuval veeldatud gaasi terminalil rahuldada kogu riigi energiavajadus. Foto: EPA

Leedus Klaipeda sadamalinnas alustas aasta esimesel päeval ametlikult tööd veeldatud gaasi (LNG) terminal, teatas neljapäeval ettevõtte Klaipedos Nafta juhataja Mantas Bartuska.

«Terminal on nüüd tööks ja tegevuseks valmis Leedu regulaarse gaasiallikana ning ühtlasi pidevalt valmis võimaldama gaasi laadimis- ja mahalaadimisteenuseid,» rääkis Bartuska.

Esimesed 107 000 kuupmeetrit veeldatud gaasi toodi Klaipedasse oktoobri lõpul terminali katsetamiseks. Terminali katsetused lõppesid detsembris.

Aastas toimetavad kuus-seitse tankerit Leetu 540 miljonit kuupmeetrit gaasi. Litgasil on sõlmitud Statoiliga viieaastane leping. Juhul kui Leedu gaasitarbimine on suurem, võib Leedu gaasi osta ka teistelt tarnijatelt.

Klaipedas avatud veeldatud gaasi terminal on geopoliitilise tähtsusega, kuna see tagab Leedu majandusliku ja poliitilise julgeoleku, ütles Leedu president Dalia Grybauskaite.

«See terminal tagab meie energiasõltumatuse, võimaldab meil valida gaasi tarnijaid, mis tagab meie majandusjulgeoleku. Teiseks tagab see meie poliitilise julgeoleku, kuna senine ainuke gaasitarnija, Vene Gazprom on gaasi hinda alati kasutanud poliitilise surve avaldamiseks ja mõjutanud ka osa meie erakondade liikmeid,» ütles president nädalalehele Veidas.

Tema sõnul tagab gaasiterminal kõigi kolme Balti riigi julgeoleku, sest see suudab katta 90 protsenti nende gaasinõudlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles