2015 börsisoovid: Uber, Pinterest, Dropbox

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alibaba asutaja Jack Ma rõõmustab ettevõtte eduka IPO üle New Yorgi börsil.
Alibaba asutaja Jack Ma rõõmustab ettevõtte eduka IPO üle New Yorgi börsil. Foto: Mark Lennihan / AP

Enim ootavad investorid tuleval aastal Uberi debüüti börsil, aga soovide nimekirjas on veel mitu tehnoloogiafirmat nagu Pinterest, Dropbox ja Snapchat, vahendab CNN Money.

Lahkunud aasta enim furoori tekitanud IPO (Initial Public Offering, ingl k aktsiate avalik noteerimine) oli Hiina e-kaubandusettevõtte Alibaba aktsiate noteerimine NYSE börsil. IPO päeva õhtul 19. septembril ulatus Alibaba Groupi firmaväärtus 231 miljardi USA dollarini.

Tänavu ootab CB Insights vähemalt 42 miljardi dollari piiri ületavat IPOt, vahendab CNN Money. Alibaba tasemele ei küüni neist ilmselt ükski, kuigi pärast viimatist finantseerimisringi hinnatakse näiteks Uberi väärtust juba 40 miljardile dollarile.

Teekonnajagamisteenus Uber ongi, hoolimata firmat mullu ümbritsenud skandaalidest, tulevase aasta ilmselt oodatuim IPO. Uberile järgnevad failide hoiustamisteenused Box ja Dropbox, suhtlusteenus Snapchat, sotsiaalmeedia Pinterest ning maksevahendajad Square ja Stripe. Veel oodatakse IPOt kinnisvara renditeenuselt Airbnb, mille oodatav turuväärtus 13 miljardit ületab tuntud hotellikette Wyndhami, Holiday Inni ja Hyatti.

Spekulatsioonid spekulatsioonideks, ülalnimetatud ettevõtetest on seni ametlikult börsileminekukavadest teatanud vaid Box.

Internetiettevõtete IPOde kõrval ootavad investorid börsile ka firmasid teistest valdkondadest. Tesla ja SolarCity karismaatilise juhi Elon Muski järjekordne ettevõtmine kosmosetehnoloogiafirma SpaceX jõudis samuti CB Insightsi oodatud IPOde edetabelisse.

Renaissance Capital, IPOdele keskendunud investeerimisfirma, usub omakorda, et toitlustussektorist võib samuti tulla mõni edulugu nagu viimati Chipotle. Mullu tegid eduka börsidebüüdi toitlustusketid Habit, Zoe's Kitchen ja El Pollo Loco, tänavu oodatakse seda eelkõige Shake Shackilt, Smashburgerilt ja Fogo de Chãolt.

Mullu tegi USA aktsiabörssidel IPO 273 ettevõtet, mis on parim tulemus sajandivahetuse Dot.com buumist alates. Mullused edukaimad IPOd polnud aga Renaissance Capitali hinnangul ei Alibaba ega kantavate kaamerate tootja GoPro vaid hoopis biotehnoloogiaettevõtted.

Ka tänavu on investorite ootused kõrgel pea kõigis sektorites, mitte ainult interneti- ja tehnoloogiafirmades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles