Lõuna-Aafrika tervitab Hiinat Mustal Mandril

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LAV president Jacob Zuma ja kaubandusminister Rob Davies.
LAV president Jacob Zuma ja kaubandusminister Rob Davies. Foto: DAVID GRAY/REUTERS

Lõuna-Aafrika kaubandusminister tervitab kahel käel Hiina jõulisi Aafrika-investeeringuid ja kinnitab, et Peking ei aja neokoloniaalset poliitikat.

Pigem näeb Rob Davies Hiina kiirelt kasvava huvi taga tohutut tulu ja kasu.

Kaubandusminister on Hiinas visiidil president Jacob Zuma juhitud delegatsiooni koosseisus, kuhu kuulub ligi 400 ärijuhti ja 11 valitsuskabineti liiget – suurim grupp, kes LAVi presidenti iial välisreisil saatnud on.

Davies ütles, et Hiina tempokalt kasvav kohalolek Aafrika pinnal «võib tähendada vaid head», kuna paneb arenenud ja arenevad riigid omavahel tugevamini Aafrika ressursside pärast konkureerima.

«Me ei pea enam lihtsalt nina alla torgatud paberitele pimesi alla kirjutama. Meil on nüüd alternatiive ja see tuleb meile kasuks,» ütles Davies.

Daviesi seisukohad on kontrastiks endise Lõuna-Aafrika presidendi Thabo Mbeki väljaütlemistele, kes hoiatas Aafrikat kolm aastat tagasi Hiina koloniaalikke eest.

Zuma, kes on Hiina valitsuse vastu tunduvalt sõbralikum, ütles Pekingis korraldatud ärifoorumil, et «Hiina on Lõuna-Aafrikale tõesti võtmelise tähtsusega strateegiliseks partneriks, Lõuna-Aafrika uksed on Hiina ettevõtjate eest pärani lahti».

Hiina toetajatest Aafrikas puudust pole. Eriti avatud on valitsev eliit, kes sealt tulevast abist ja investeeringutest sageli isiklikult kasu lõikab, tingimusi seadmata.

Küllaga on aga ka kriitikuid. Nii on vaen ja vägivalt tabanud Hiina ettevõtteid ja nende töötajaid Alžeerias, Angolas, Kongo Demokraatlikus Vabariigis ja Sambias, kus nende osakaal pidevalt kasvab.

USAs ja Euroopas kurdavad paljud, et Peking toetab ebameeldivaid valitsusi näiteks Sudaanis ja Zimbabwes ning on varmalt valmis ignoreerima omavoli, inimõiguste rikkumisi ja keskkonna reostamist – et vaid ressurssidele ligi pääseda.

Davies ütles vastuseks Lääne kriitikutele, kes süüdistavad Hiinat neokolonismis, et «inimesi tuleb kõigepealt tundma õppida».

Tema sõnutsi on delegatsiooni eesmärgiks kärpida Lõuna-Aafrika kaubandusdefitsiiti Hiinaga, kes on alates aastast 2008 nende peamine kaubanduspartner. Ühtlasi soovitakse parandada kaubavahetuse struktuuri.

Lõuna-Aafrika mullune eksport Hiinasse – koguväärtuses 6,57 miljardit dollarit – koosnes praktiliselt kogu ulatuses loodusvaradest. 9,45 miljardi suuruse impordi moodustas aga lisandväärtusega tööstustoodang. Nii räägib Lõuna-Aafrika statistika.

«Me üritame ka omalt poolt palju suurema lisandväärtusega kaubandust ja investeeringuid propageerida, kuid hetkel domineerivad meie poolelt toormed ja Hiina poolelt lisandväärtusega kaubad,» ütles Davies.

Lõuna-Aafrika loodab Hiinast suuremaid investeeringuid oma raudteedesse, elektrivõrku ja muudesse infrastruktuuridesse. Samuti üritatakse veenda Hiina ettevõtteid oma tootmist suuremal määral LAVi tooma.

Hiina ja Lõuna-Aafrika firmad kirjutasid eile alla enam kui tosina jagu lepinguid. Investeeringud tulevad lisaks raudteedele ja energiasektorile muuhulgas ka ehituse, kindlustuse, kaevanduste, telekomide ja tuumaenergia valdkondadesse.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles