Nafta hinna languse tõttu kaob hulgaliselt töökohti

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine Bakersfieldis, Californias.
Nafta tootmine Bakersfieldis, Californias. Foto: SCANPIX

USA nafta- ja gaasifirmad on pikalt olnud riigi majanduskasvu veduriks, kuid nüüd, kui nafta hind on ligi poole võrra langenud, on naftaga seotud firmad asunud eelarveid kärpima ja planeerivad koondamisi.

Näiteks Herculers Offshore koondab 324 inimest, ligi 15 protsenti oma tööjõust, kuna naftaettevõtted ei uuenda enam nafta puurimise lepinguid Mehhiko lahes, kirjutab Wall Street Journal.

USA majandusanalüütik Tom Runiewicz hindab, et nafta- ja gaasifirmadele teenuseid müüvad ettevõtted võivad 2015. aasta lõpuks kaotada 40 000 töökohta, mis on ligi 9 protsenti kogu sektorist, kui naftabarrel maksab ka järgmise aasta teises kvartalis 56 dollari ümber. Masinatootjad võivad kaotada 5000-6000 töökohta, mis on ligi 6 protsenti valdkonna kogu töötajaskonnast.

Tegemist ei ole küll väga suurte numbritega, kuid need on tavaliselt hästitasustatud töökohad ja loovad nõudlust teistele teenustele.

Samas kokkuvõttes peaks nafta hinna langus USA majandusele siiski pigem hästi mõjuma, kuna tarbijatele jääb rohkem raha kätte ja nad saavad kulutada rohkem raha poodides ja restoranides, lisaks võidavad paljud ettevõtted energia ja tooraine odavamast hinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles