Vene rubla langes taas pärast viiepäevast tõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutavahetus Moskvas.
Valuutavahetus Moskvas. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Vene rubla lõpetas reedel viiepäevase tõusu, langedes neli protsenti.

Vene rublal on läinud koos Ukraina grivnaga sel aastal valuutade seas kõige halvemini, kaotades USA dollari suhtes peaaegu poole oma väärtusest.

Vene rahandusminister Anton Siluanov teatas neljapäeval, et rubla tundub olema lõpuks leidnud oma õiglase väärtuse. Viie päeva jooksul tugevnes rubla ligi 15 protsenti, kuid pöördus reedel taas langusesse.

Reede pärastlõunal odavnes rubla neli protsenti tasemele 54 rubla dollari eest.

Siluanov kritiseeris reedel asjaolu, et selle asemel, et suunata raha infrastruktuuride projektidesse ja haridusse, otsustas president Vladimir Putin suurendada kaitse-eelarvet.

Kaitsekulutused moodustavad kolmandiku Venemaa riigieelarvest ning see on majanduse jaoks "karm", tsiteerisid Vene uudisteagentuurid ministri sõnu.

See, kuidas kulutused riigieelarves paika pannakse, on erinevate ministeeriumide kompromissotsus, kuid president saab nõuda, et teatud võtmevaldkondadele nagu riigikaitse eraldataks teiste arvelt suuremaid summasid.

Siluanovi eelkäija Aleksei Kudrin lahkus ametist 2011. aastal pärast 11-aastast ministriametit, olles kritiseerinud valitsuse üha kasvavaid kaitsekulutusi, märkides, et need mõjutavad Venemaa majandust veel mitme aasta pärast.

Keskpank teatas neljapäeval, et Venemaa valuutareservid on langenud esimest korda alates 2009. aasta augustit allapoole 400 miljardi dollari, kuna valitsus müüs rubla toetuseks valuutat.

Siluanov ütles reedel, et valitsus on kõrvale pannud 190 miljardit rubla (3,7 miljardit dollarit), et aidata Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu kannatavatel firmadel, millele Lääne laenuturud on uksed sulgenud, kriisiga toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles