Ruusalepp: Eesti peab loobuma tõrvatud puusuuskadest

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Funderbeami juhatuse liikme Kaidi Ruusalepa sõnul osutaks äriseadustiku muutmine teene kogu Eesti ärikeskkonnale.
Funderbeami juhatuse liikme Kaidi Ruusalepa sõnul osutaks äriseadustiku muutmine teene kogu Eesti ärikeskkonnale. Foto: Sander Ilvest

Uuel aastal Eestis suurejoonelist Bitcoinil põhinevat äri kavandava osaühingu Funderbeam juhatuse liige Kaidi Ruusalepp selgitab, mida tuleks teha, et värsked äriideed ei kaoks Eestist välismaale. Varem juhtis Ruusalepp Tallinna börsi.

Kas traditsioonilised ettevõtted peaksid idufirmade poolt tunnetama mingisugust ohtu?

Praegu on ohu tunnetamiseks viimane aeg. Peale selle, et start-upʼid tulevad turule täiesti uute ja tihti tavapäratute toodete ja teenustega, muudavad nad ka ärimudeleid, tootearendust, müüki ning arusaamasid ettevõtte juhtimisest. See on seltskond, keda kohalikud poliitikute otsused väga ei huvita, sest nende ärid on globaalsed. Loomulikult, kui sa pead igasuguseid väikeseid arveid riigile deklareerima ja maksuamet tuleb sind auditeerima kohe, kui oled ennast käibemaksukohuslaseks registreerinud, siis nad vähendavad oma sõltuvust sellistest otsustest. Miks ma peaksin oma ettevõttega siin olema, kui näiteks Ühendkuningriigi ärikeskkond on palju soosivam? Sul kulub kolm tundi, et äriühing sinna üle viia. Ja ongi kõik. Start-upʼid ei pea Eestis lobima, sest nad võivad rahulikult mujale kolida. Eesti start-upʼid on väga Eesti-meelsed ja tahavad oma emaettevõtted siin hoida. Seadusemuudatused on vajalikud ennekõike just selleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles