Külakese odavpood tõmbab rootslasi kui leek liblikaid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks tavalistele rootslastele on Ullaredi Gekåses 2013. aastal käinud ka kuninganna Silvia and kuningas Carl Gustaf. Vasakul kaupluse tegevjuht Boris Lennerhov.
Lisaks tavalistele rootslastele on Ullaredi Gekåses 2013. aastal käinud ka kuninganna Silvia and kuningas Carl Gustaf. Vasakul kaupluse tegevjuht Boris Lennerhov. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Rootsi läänerannikul kükitab tilluke küla, nimeks Ullared. Külapoest rääkides – tegemist on Skandinaavia suurima supermarketiga, mida kõikjalt üle maa karjakaupa külastatakse.

Gekås Ullared laseb oma ustest läbi üle 4,5 miljoni poodleja aastas – riigis, kus ühtekokku elab napp 10 miljonit inimest. Sellest ajast alates, kui kauplus pool sajandit tagasi asutati, pole ilma laienemiseta möödunud ükski aasta, kirjutab Financial Times.

«Ega ma ise ka vist sellest [fenomenist] aru saa,» tunnistab ettevõtte onulik tegevjuht Boris Lennerhov, rootslaste seas teada-tuntud inimene.

Kuidas näeb välja üks tavaline päev kõnealuses kaupluses? Juba enne kella 6 hommikul hakkab uste taha tekkima järjekord. Kui kell lööb 7, on saba vahel lausa 1,5 kilomeetri pikkune.

Juhtub ka nii, et taevast sajab vihma. Siis jagab firma õues ootajaile tasuta kilemantlikesi – see tuleb odavam, kui neile varikatus peakohale ehitada.

Ühel teisipäeval juulikuus õnnestus Ullaredi külapoodi tungida lausa 27 500 ostuhuvilisel – rekord. Hiljem tuli neil veeta tunde kassadele lähemale nihkudes. Viimaseid on 69 tükki.

Ühel hiljutisel sügispäeval ulatus müük 35 miljoni Rootsi kroonini (3,7 miljonit eurot). Poe aastakäive on praktiliselt 1 protsent terve Rootsi jaekaubandusest ning pakub konkurentsi suurtele ülemaalistele kettidele.

Ullaredis käiakse esmalt hindade pärast, mis on umbes pool sellest, mida linnade peatänavail küsitakse.

Kõige populaarsem pakutav kaup on sokid. Neid läheb müügiks 13 miljonit paari aastas.

Eric (33) ja tema naine Linda (31) tulid poodi 350 kilomeetri kauguselt idarannikult. Nad teevad selle tiiru kord aastas ja jõuluostude mure on siis selleks puhuks taas murtud. Lapsed jäeti Ericu vanemate juurde ning öö kavatsetakse veeta poekülaliste tarvis rajatud kämpingus.

Kokk Jimmie ja tema abikaasa on tulnud 465 kilomeetri kauguselt, pealinnast Stockholmist. Nende ostukäru on kuhjaga täis rõivaid ja lelusid. «Sellel paigal on fantastiline reputatsioon – tänu hindadele, mis on parimad Rootsis,» kiitis Jimmie.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles