Suurte pereettevõtete tähtsus kasvab

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaekaubandusketi Wal-Mart asutaja Sam Waltoni elulooraamat müügil tema asutatud keti poes Bentonville’is, Arkansase osariigis, kuhu Walton on ka maetud.
Jaekaubandusketi Wal-Mart asutaja Sam Waltoni elulooraamat müügil tema asutatud keti poes Bentonville’is, Arkansase osariigis, kuhu Walton on ka maetud. Foto: Reuters/ScanPix

Kaheksa aastat tagasi kutsus legendaarne investor Warren Buffett, kes on rikkuselt teine inimene maailmas, loovutama miljardäre kogu oma varandust või vähemalt suuremat osa sellest heategevuseks. Ta ise näitab eeskuju, annetades suurema osa oma varandusest Microsofti asutaja Bill Gatesi ja tema abikaasa Melinda Gatesi fondile.

Kaheksa aastata tagasi kutsus legendaarne investor Warren Buffett, kes on rikkuselt teine inimene maailmas, loovutama miljardäre kogu oma varandust või vähemalt suuremat osa sellest heategevuseks. Ta ise näitab eeskuju, annetades suurema osa oma varandusest Microsofti asutaja Bill Gatesi ja tema abikaasa Melinda Gatesi fondile.

Kui Buffettilt küsiti, miks ei päranda ta oma varandust (mis on paisunud hoolimata miljarditesse ulatuvate annetuste tegemisest 75 miljardi dollarini) oma kolmele lapsele, vastas ta, et ta ei usu rikkuse dünastiatesse ning nimetas neid, kes on üles kasvanud väga jõukas keskkonnas, õnneseente spermaklubiks (lucky sperm club).

Samas kui vaadata maailma suuremaid ettevõtteid, siis tundub, et perekondadele kuuluvate ettevõtete osatähtsus pigem kasvab. Konsultatsioonifirma McKinsey andmetel moodustavad pereettevõtted 19 protsenti maailma 500 suurimast ettevõttest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles