Eestlased paigaldavad hoogsalt päikesepaneele

, majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid. Pilt on illustratiivne.
Päikesepaneelid. Pilt on illustratiivne. Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Elektrivõrku on liidetud 305 taastuvenergia mikrotootjat ja keskmiselt liitub Elektrilevi võrguga iga kuu 15 uut mikroelektrijaama. Detsembri seisuga on käesoleval aastal liitunud 161 uut mikrotootjat, mis on rohkem kui kahe eelmise aasta jooksul kokku.

 

Mikrotootjate võrguühenduse koguvõimsus on 2,25MW ja 90 protsenti kõigist mikrotootjatest toodab elektrit päikeseenergiast, teatas Elektrilevi.

«Tänu mikrotootjate liitumise protsessi lihtsustamisele kulub lepingu allkirjastamisest kuni liitumise väljaehitamiseni keskmiselt natuke üle kuu aja ja liitumistasud jäävad paarisaja euro ümber,» ütles Elektrilevi liitumiste ja lisateenuste juht Ainer Tiitson. Samas rõhutas ta, et enne seadmete ostmist tuleks kindlasti võrguettevõttelt liitumispakkumine küsida.

Elektrilevi peab tagama, et elektrivõrku liidetud tootmisseade ei tekitaks võrgus häireid, mis võivad rikkuda teiste klientide elektriseadmed. See tähendab, et tähelepanu tuleb pöörata nii mikrotootmisseadmete standarditele vastavusele kui elektrivõrgu tugevusele. «On olnud üksikud juhtumid, kus mikrotootja liitmine nõuab elektrivõrgu tugevdamiseks täiendavad investeeringuid ja liitujale esitatakse arve vastavalt võrguettevõtte tegelikele kuludele,» selgitas Tiitson, miks võib mikrotootja liitumine erandjuhtudel väga kulukaks kujuneda.

Käesoleva aasta jooksul on mikrotootjate seas oluliselt kasvanud päikeseenergia ja langenud tuuleenergia populaarsus. Kui 2013. aastal moodustas päikeseenergia 75 protsenti elektrivõrguga ühendatud tootmisvõimsusest, siis tänaseks on see tõusnud juba 90 protsendini. Tuuleenergia trend on vastupidine sest kui 2012. aastal elektrivõrku liidetud seadmetest kasutas tuuleenergiat üle veerandi, 2013 kümnendik, siis tänavu on elektrivõrguga liidetud üksikud tuulegeneraatorid.

Novembri lõpu seisuga on mikrotootmise kaudu Elektrilevi võrku antud 1043 MWh elektrienergiat, mis katab keskmiselt 350 pere keskmise elektritarbimise aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles