OPECi võtmeriigid lükkasid tagasi üleskutsed naftatootmist vähendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta
Nafta Foto: Reuters / Scanpix

Naftakartelli OPEC tähtsamad liikmesriigid lükkasid pühapäeval tagasi teiste naftatootjate üleskutsed vähendada naftatootmist.

OPEC-i tähtsaim liige Saudi Araabia ja Kuveit teatasid, et ei kavatse naftatootmist vähendada isegi juhul, kui OPEC-isse mitte kuuluvad naftatootjad peaksid seda tegema, vahendab BNS.

Araabia Ühendemiraadid ja Iraak ei väljendanud samas toetust naftakartelli erakorralise kohtumise kokkukutsumisele.

«Kui nad (OPEC-i välised riigid) tahavad tootmist vähendada, on nad selleks teretulnud. Meie ei kavatse vähendada, Saudi Araabia ei kavatse kindlasti seda teha,» ütles Saudi naftaminister Ali al-Naimi ajakirjanikele AÜE-s peetava energeetikakonverentsi kõrvalt.

Kuveidi naftaminister Ali al-Omair nõustus oma Saudi ametivennaga. "Ma ei leia, et me peaksime vähendama. Me pakkusime teistele seda võimalust ja nad ei tahtnud seda teha," ütles Omair Põhja-Ameerika ja muu maailma kildanafta ja pigiliivade tootjatele vihjates.

«OPEC ei vähenda naftatootmist. Midagi ei muutu kuni juunini. Erakorralist kohtumist ei tule,» lisas ta.

Maailma naftahinnad on alates juunist vähenenud ligi 50 protsenti, peamiselt nafta ülepakkumise tõttu maailmaturul, maailmamajanduse nõrga olukorra ja tugeva USA dollari tõttu.

Saudi Araabia, Kuveit, AÜE, Katar ja Iraak toodavad ligi 20 miljonit barrelit naftat päevas ehk kaks kolmandiku OPEC-i toodangust.

Naftakartell otsustas eelmisel kuul jätta tootmiskvoodi tasemele 30 miljonit barrelit päevas. Venezuela, Venemaa ja veel mõned riigid on nõudnud OPEC-ilt tootmiskvoodi vähendamist.

Londoni Põhjamere brendi hind kõigub hinna juures 60 dollarit barrelist kaotanuna alates juunist oma väärtusest ligi poole.

OPEC-i riikide ministrid süüdistavad hinnalanguses kartelliväliseid "vastutustundetuid tootjaid".

Ühtlasi lükkas Saudi naftaminister tagasi süüdistused "vandenõus" suruda naftahinnad poliitilistel põhjustel alla, kinnitades, et kuningriigi poliitika "tugineb puhtalt majanduslikele põhimõtetele".

OPEC-isse kuuluvad Saudi Araabia, AÜE, Iraak, Kuveit, Katar, Iraan, Liibüa, Nigeeria, Venezuela, Angola, Ecuador ja Alžeeria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles