Soome investor: ostke tööstust ja meediat, vältige Venemaad

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kemira

Helsingi börsil tasub tuleval aastal investeerida alahinnatud tööstusettevõtetesse ja meediasse, aga vältida neid firmasid, kel on Venemaal operatsioone, rääkis Soome üks tuntumaid erainvestoreid Erkki Sinkko Kauppalehele.

«Paremate tööstusettevõtete nagu Cargotec, Kone, Metso ja Wärtsilä tagant tasub märgata praegu alahinnatuid ettevõtteid. Valmet on minu meelest üks selline, samuti Kemira, Suominen, Teleste ning Outotec,» rääkis Sinkko.

Valmet toodab masinaid metsa- ja tselluloositööstusele, Outotec on kaevandustehnoloogia ettevõte. Teleste tegeleb lairiba kommunikatsioonisüsteemidega, Suominen toodab kiudmaterjalist hügieenitarbeid ja Kemira tööstuskemikaale. Kemirat on Sinkko kiitnud ka varem, arvates läinud kuul taloustaito.fi portaalis, et alla kümne euro hinnatasemel on aktsia vägagi soodne investeering. Ka Outotec on Sinkko lemmik juba mõnda aega, seda osalt ka seetõttu, et ettevõte on võlavaba.

«Ka Elecster on muidu väga suurepärane ettevõte. See toodab UHT ehk kõrgpastöriseeritud piima töötlemis- ja pakendamisliine. Ettevõttel on Uuralis tehas. Nüüd on aga niimoodi, et Venemaal on praegusel hetkel liiga riskantne,» märkis Sinkko.

Sinnko sõnul tasubki vältida Soome börsile investeerimisel ettevõtteid, mille operatsioonid on Venemaal.

«Kõigis Venemaa-sidemetega ettevõtetes on nüüd nii suur risk, et need sobivaid investeeringuks vaid neile, kel on riskid hästi hajutatud ja lisaks kindlal põhjal olev püsiinvesteeringute portfell,» ütles ta. «On oht, et jääb kogu kapitalist ilma. Näiteks Krimmis riigistati välismaisel kapitalil eraettevõtteid.»

Sinkko sõnul räägitakse kohvipausidel ka üsna palju meediaettevõtetest.

«Alma Media, Sanoma, Ilkka, Pohjois-Karjalan Kirjapaino, Keskisuomalainen. Hinnad on soodsad. Ennustan, et meedia tõuseb järgmisel aastal,» ütles ta. «Juba lihtsalt dividendide pärast tasub neisse investeerida.»

Samas soovitab üks Soome tuntumaid investoreid vältida uuel aastal firmasid, kes dividende ei maksa. Ja neid on Helsingi börsil kümneid.

Kokkuvõttes arvab Sinkko, et järgmisel aastal on Helsingi börsil tugev tõusuaasta. Ta pakub, et börsiindeks jõuab 10 000 piirini. Üleeilse kauplemispäeva lõpetas OMX Helsinki 7721,92 punktiga — seega on Sinkko ennustatav tõus ligi 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles